Kuřecí satay s arašídovou omáčkou zpět

Masové špízy:
kuřecí prsíčka nebo stehenní řízky4 kskokosové mléko2 dclrybí omáčka2 lžíce
palmový nebo třtinový cukr1 lžícečervená nebo žlutá curry pasta2 lžíce
Arašídová omáčka:
kokosové mléko2 dclkřupavé burákové máslo6 vrchovatých lžicrybí omáčka1 - 2 lžíce
palmový cukr1 lžícečervená curry pasta1 lžícečesnek nastrouhaný na jemno1 stroužek
šťáva z 1/2 limetky dle chuti
Dále budete potřebovat:
bambusové špejle20 ks
kuřecí prsíčka nebo stehenní řízky 4 ks, kokosové mléko 2 dcl, rybí omáčka 2 lžíce, palmový nebo třtinový cukr 1 lžíce, červená nebo žlutá curry pasta 2 lžíce, kokosové mléko 2 dcl, křupavé burákové máslo 6 vrchovatých lžic, rybí omáčka 1 - 2 lžíce, palmový cukr 1 lžíce, červená curry pasta 1 lžíce, česnek nastrouhaný na jemno 1 stroužek, šťáva z 1/2 limetky dle chuti, bambusové špejle 20 ks

Příprava

Toto jídlo v sobě spojuje mé dvě oblíbené cestovatelské vzpomínky. Ty voňavé grilované špízy mi připomínají Thajsko, kde na vás na každém rohu číhá pouliční prodavač, který vám čerstvě ogriluje vše od kuřecího stehna, přes játra, vepřové kůžičky až po kuřecí biskupy (ani se neptejte, kolikrát jsem si je omylem koupila v domnění, že je to prostě chicken). Křupavá a lehce pikantní arašídová omáčka mi zase připomíná Austrálii, kde jsem kouzlu thajské kuchyně propadla poprvé a tato lehká závislost mi tehdy způsobila těžkou nadváhu. Takže pozor, je to návykové, ale garantuji vám, že budete hvězdou každé grilpárty.

Maso nakrájejte na dlouhé nudličky. Všechny ingredience na marinádu rozmíchejte v misce. Do marinády namočte nudličky kuřecího masa a nechte v chladu hodinu marinovat.

Mezitím si v menším hrnci zahřejte kokosové mléko, do kterého přidáte postupně všechny uvedené ingredience. Cukr, rybí omáčku a citronovou šťávu doporučuji přidávat jako poslední, protože chuť záleží na použitém burákovém másle. Omáčku přiveďte k varu. Celá příprava omáčky by vám neměla zabrat více jak 5 minut. Nevařte ji dlouho, jinak se vám začne oddělovat tuk.

Masové nudličky jako harmoniku napíchejte na špejle. Opékejte několik málo minut z obou stran. Dejte pozor, je to kuřecí maso, tak nesmí zůstat syrové. Pochopitelně ale můžete použít maso hovězí, nebo vepřové.

Horké špízy okamžitě podávejte s horkou omáčkou. Jako příloha bohatě stačí lehký salát. Já použila nudličky mrkve a okurky ochucené sladkou chilli omáčkou, rybí omáčkou a limetkovou šťávou.. Pokud máte velký hlad, klidně přidejte misku vařené rýže.

Varování! Chuť této křupavé omáčky je návyková.

2016-05-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI