Voňavá červená čočka zpět

Ingredience:
červená čočka500 gcizrna1 plechovkahrubě namletá dýně hokaido1 hrnek
cibule nakrájená najemno2 kskari2 - 3 lžícemletý koriandr1 lžička
mletý římský kmín1 lžičkaskořice2 kshřebíček4 ks
kardamon4 tobolkykonzervovaná rajčata2 plechovkymáslo nebo ghí dle potřeby
zeleninový vývar nebo voda dle potřebysůl dle chutipepř dle chuti
cukr dle chuti
červená čočka 500 g, cizrna 1 plechovka, hrubě namletá dýně hokaido 1 hrnek, cibule nakrájená najemno 2 ks, kari 2 - 3 lžíce, mletý koriandr 1 lžička, mletý římský kmín 1 lžička, skořice 2 ks, hřebíček 4 ks, kardamon 4 tobolky, konzervovaná rajčata 2 plechovky, máslo nebo ghí dle potřeby, zeleninový vývar nebo voda dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, cukr dle chuti

Příprava

Toto jídlo se by se dalo zařadit do kategorie dal nebo dhal, prostě indická luštěnina. U nás doma se vaří celkem často a vždy v šíleném množství, které by nasytilo celý školní výlet. Vaření vždy předchází několikadenní klíčení fazolek mungo, které tomuto sytému jídlu dodají svěžest a lehkost. O to složitější je pro mě napsat teď recept, protože pokaždé vařím prakticky něco jiného, podle toho, co mi zrovna přijde pod ruku a hlavně ho znám jenom v tomto obrovském množství. Na druhou stranu, pokud to nesníte během prvního dne, tak se nebojte si tuto dobrotu zamrazit na horší časy. Stejně tak se nebojte popustit uzdu své fantazii, a pokud vám bude doma chybět nějaká složku koření, které používám, tak ho prostě vynechejte, tedy kromě kari, bez kterého se opravdu neobejdete.

Podávejte s naklíčenými fazolemi mungo, kysanou smetanou či bílým jogurtem a čerstvým koriandrem. Jako příloha vařená rýže nebo indický chleba nan.

Na másle nebo ghí nechte orestovat cibuli a mletou dýni. Restujte přibližně 5 minut, pak přidejte veškeré koření a nechte rozvinout všechny vůně. Pozor, kari se rádo připaluje a pak zhořkne. Ke kořeněné zelenině přimíchejte opláchnutou čočku, cizrnu bez nálevu a konzervovaná rajčata. Dolijte vodou, tak aby byly veškeré suroviny pokryté tekutinou a na mírném ohni vařte do měkka. Během vaření můžete dolévat dle potřeby vodu nebo vývar.

Hotový dhal by měl mít konzistenci kaše. Pokud byla rajčata příliš kyselá, můžete lehce dosladit a dle potřeby osolit a opepřit. 

Podávejte v misce s bohatou čepicí kysané smetany či jogurtu, které krásně uhladí ostrost kari a bohatě posypte naklíčenými fazolemi mungo, které zase jídlu dodají svěžest. Jídlo krásně doplní i čerstvý koriandr, který ale nemusí chutnat každému.

2017-01-10 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI