New York bagels zpět

Ingredience:
hladká mouka (špaldová v poměru 350g hladká + 50g špaldová chlebová)400 gteplá voda300 mlsušené kvasnice7 g
med1 lžícesůl1 lžičkamák, sezam, nebo semínka dle chuti
bílek na potření1 ksvoda2 lcukr3 lžíce
hladká mouka (špaldová v poměru 350g hladká + 50g špaldová chlebová) 400 g, teplá voda 300 ml, sušené kvasnice 7 g, med 1 lžíce, sůl 1 lžička, mák, sezam, nebo semínka dle chuti, bílek na potření 1 ks, voda 2 l, cukr 3 lžíce

Příprava

Každý, kdo se někdy prošel ulicemi New Yorku, má určitě v paměti pohled na krásné kulaté pečivo, plněné krémovým sýrem, uzeným lososem, ale také třeba medem, burákovým máslem a banány. Tomu pečivu se říká bagel a je typické pro židovskou komunitu a je zvláštní tím, že kyne před pečením v horké vodě. Právě způsob přípravy může mnohé odradit, ale věřte, že na tom není nic pracného a stojí zato to určitě vyzkoušet.

V teplé vodě rozpustíte med a kvasnice a necháte kvásek několik minut probudit k životu. V míse smícháte mouku se solí, přidáte kvásek z kvasnic a vypracujete hladké těsto. Těsto se vám může zdát trochu řídké, ale nebojte se, kynutím změní konzistenci. Těsto nechte v přikryté míse kynout v teple hodinu až hodinu a půl.

Hotové těsto si rozdělte na cca 12 stejně velkých kousků. Na formování bagelu existují dva postupy. Jeden je, že do kulatých bochníčků uděláte třeba koncem vařečky díru, kterou dostatečně roztáhnete, aby vám vznikl kruh. Já používám pekařský postup a to, že z těsta uděláte válečky, které si omotáte kolem dlaně a spojíte, a tak vám vznikne krásný souměrný kruh. 

Troubu si rozehřejete na 200 stupňů. V hrnci přiveďte vodu s cukrem k varu. Do vařící vody hoďte vždy několik bagelů podle velikosti hrnce. Nesmí se vám přilepit ke dnu. Vařte 1 minutu a po minutě je otočte a vařte další minutu. Uvařené bagely nechte okapat na utěrce. Poté je přemístěte na plech pokrytý pečícím papírem, potřete bílkem a posypte mákem nebo jinými zrníčky. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.

Bagely je nejlepší konzumovat ještě teplé. Pokud vám vydrží do druhého dne a nesníte je hned, tak je před podáváním rozpečte v troubě, pod grilem nebo v opékači topinek. Pokud jste je ještě nikdy neochutnali, tak vás asi překvapí jejich konzistence. Těsto je poněkud tuhé, jako by gumové a právě proto se po rozříznutí lehce opékají. Bagel můžete plnit dle své fantazie. Krémový sýr, uzený losos, rajče a salát je New Yorská klasika.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-01-25 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI