Chilli con carne zpět

Ingredience:
mleté hovězí maso500 ganglická slanina200 gsilná zrnková káva1 l
hořká čokoláda min 70% kakaa30 gloupaná krájená rajčata3 plechovkystřední cibule2 ks
česnek6 stroužkůcelá skořice2 kouskybobkový list3 ks
pepř4 kuličkynové koření4 kuličkychilli paprička (může být i víc, pokud máte rádi ostré a nebo na závěr přidat Tabasco)1 ks
římský kmín1 vrchovatá lžíceuzená paprika2 vrchovaté lžíceoregano plná špetka
mletý pepř dle chutisušený česnek1 lžičkamletý koriandr1 lžička
sůl dle chutitmavý cukr Muscovado (nebo stačí tmavý třtinový cukr)2 lžícefazole namočené nejlépe přes noc (4 díly a 1 díl bílých)1/2 kg
mražená kukuřice200 g
mleté hovězí maso 500 g, anglická slanina 200 g, silná zrnková káva 1 l, hořká čokoláda min 70% kakaa 30 g, loupaná krájená rajčata 3 plechovky, střední cibule 2 ks, česnek 6 stroužků, celá skořice 2 kousky, bobkový list 3 ks, pepř 4 kuličky, nové koření 4 kuličky, chilli paprička (může být i víc, pokud máte rádi ostré a nebo na závěr přidat Tabasco) 1 ks, římský kmín 1 vrchovatá lžíce, uzená paprika 2 vrchovaté lžíce, oregano plná špetka, mletý pepř dle chuti, sušený česnek 1 lžička, mletý koriandr 1 lžička, sůl dle chuti, tmavý cukr Muscovado (nebo stačí tmavý třtinový cukr) 2 lžíce, fazole namočené nejlépe přes noc (4 díly a 1 díl bílých) 1/2 kg, mražená kukuřice 200 g

Příprava

Chilli con Carne je jeden z těch receptů, který jsem roky zkoušela, pilovala, kombinovala až vznikl tento rodinný poklad. Je kombinací mnoha různých receptů a vzpomínek na Texas, kde na vás stánek s výborným mexickým chil i číhá na každém rohu. Dnes je pro nás a naše známé toto jídlo takovou sázkou na jistotu. Pravidelně ho připravuji před každou větší akcí na chalupě, protože ten plný hrnec pikantních fazolí, masa a jemně kouřové omáčky ještě nikdy nezklamal.

Fazole zalijte vodou a nechte namáčet přes noc. Slaninu nakrájejte na kostičky a na oleji opečte s mletým masem. Opečenou směs zasypte veškerým mletým kořením.
Maso vyndejte z pánve a ve stejném výpeku nechte zesklovatět cibuli, nakrájený česnek a chilli včetně semínek a zbytek koření.
Vše smíchejte ve velkém hrnci a podlijeme ½ kávy. Přidejte rajčata a fazole s trochou vody ve které se močily a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a pomalu duste i 3 hodiny, dokud nejsou fazole měkké. Ke směsi postupně přidejte zbytek kávy a doslaďte cukrem Do hotového chilli rozpusťte čokoládu a přidejte kukuřici (nesmí se vařit dlouho, aby neztvrdla). Vše na závěr dosolte, eventuálně přidejte sůl či sušené chilli, pokud se vám bude zdát jedna paprička málo. 
Chilli podáváme s bílou rýží, tortilami nebo chlebem. Doprostřed talíře s chilli dáme lžíci kysané smetany (vyrovnává pálivost) a strouhaný sýr, nejlépe Cheddar. Skvělé je posypat to čerstvým koriandrem a přidat plátky avokáda. 
Tak chutná Mexiko, tedy aspoň u nás doma.

2015-12-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI