Líčka na černém pivu zpět

Ingredience:
očištěná hovězí maso1,5 kgčerné pivo0,5 lrajský protlak3 lžíce
javorový sirup nebo med2 lžícehladká mouka3 lžícesůl dle chuti
pepř dle chutibobkový list3 ksmrkev6 ks
větší brambory6 ksmalá šalotka12 kshnědé žampiony12 ks
slanina200 gvepřové sádlo dle potřebyhovězí vývar nebo voda dle potřeby
očištěná hovězí maso 1,5 kg, černé pivo 0,5 l, rajský protlak 3 lžíce, javorový sirup nebo med 2 lžíce, hladká mouka 3 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, bobkový list 3 ks, mrkev 6 ks, větší brambory 6 ks, malá šalotka 12 ks, hnědé žampiony 12 ks, slanina 200 g, vepřové sádlo dle potřeby, hovězí vývar nebo voda dle potřeby

Příprava

Líčka se díky naší babičce staly stálicí v našem jídelníčku. Klasikou zvanou líčka na červeném víně jsem už hostila snad všechny naše přátelé. Rozhodla jsem se vymyslet i jiný recept, který by byl stejně rustikální jako ten s červeným vínem. No a co jiného by je mohlo důstojně doplnit, než černé pivo. Při pohledu na pekáč plný voňavého a křehkého mase v temné omáčce s jeden náš kamarád povzdechl, že těch líček je pro takový eintopf až škoda. Po prvním soustu tento názor změnil. Pochopitelně pokud neseženete líčka, použijte klidně hovězí krk nebo kližku, bude to stejně lahodné.

Očištěné hovězí maso rozkrájejte na větší kostky, osolte a opepřete a lehce obalte v hladké mouce. Velký pekáč nebo těžký hrnec rozpalte na plotně a nechte v něm rozpustit sádlo, na kterém opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Na opečenou slaninu nasypte kostky masa a opečte ze všech stran do zlatova. K masu přidejte mrkev nakrájenou na 1 cm tlustá kolečka a bobkové listy. Vše zalijte černým pivem, přidejte rajčatový protlak a javorový sirup. Pečte v troubě rozehřáté na cca 150 stupňů přibližně 3 hodiny. Během pečení můžete eventuálně maso podlít vodou nebo vývarem. Zhruba po 2 hodinách pečení orestujte na lžíci sádla očištěné žampiony rozkrojené na poloviny a šalotku rozkrájenou na čtvrtky. Brambory očistěte, nemusíte je loupat, stačí pořádně omýt a nakrájejte na 1 cm tlusté plátky. Brambory společně s šalotkou a žampiony zamíchejte k masu a nechte dusit do měkka. Omáčku pochopitelně ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem. 
Takto připravená líčka podávejte s orosenou sklenicí piva a klidně je posypte lžičkou čerstvě nastrouhaného křenu.

2016-03-10 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI