Kovářská houbová omáčka zpět

Ingredience:
větší houby (kovář)4 ksstřední cibule1 ksmáslo2 lžíce
smetana1 lžloutek2 ksvalašská kyška0,5 l
sůl dle chutipepř dle chutidrcený kmín dle chuti
voda dle potřebybrambory dle potřebyvejce dle potřeby
větší houby (kovář) 4 ks, střední cibule 1 ks, máslo 2 lžíce, smetana 1 l, žloutek 2 ks, valašská kyška 0,5 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, drcený kmín dle chuti, voda dle potřeby, brambory dle potřeby, vejce dle potřeby

Příprava

Můj táta vždycky říkal, že na omáčku a pod maso jsou nejlepší modráci, tedy Hřib Kovář, no a vzhledem k tomu, že táta byl v lese často a navíc se jmenoval Kovář, tak tomu pevně věřím. 
Po příjezdu na chalupu nás babička přivítala košíkem hub, takže houbová omáčka byla okamžitě jistá jako sobotní oběd. V naší rodině se kromě svíčkové snad žádná omáčka nejí s knedlíkem. A nejinak je tomu i s houbovkou. My ji máme prostě rádi s vařeným bramborem a vejcem. Nijak ji nezahušťujeme a jíme ji lžící z hlubokého talíře. Takže tati, tato omáčka je přesně taková jak jsi ji měl rád.

Houby nakrájejte na cca 5 mm silné plátky, Cibulku nakrájejte na jemné kostičky, Na rozpuštěném másle zpěňte cibulku, přidejte houby, osolte, opepřete a přidejte přibližně lžičku mletého, nebo drceného kmínu. Nechte houby přibližně 10 minut dusit ve vlastní šťávě, pak zalijte hrnkem vody a pomalu vařte do měkka. Hřib Kovář je těžce stravitelný a potřebuje delší tepelnou úpravu, za to vás odmění krásnou pevnou strukturou, která se vám v jídle nerozvaří na kaši. 
Do uvařených hub nalijte smetanu s rozšlehanými žloutky a nechte projít varem. Dolijte kyšku, nebo zamíchejte kysanou smetanu a ještě pět minut vařte. Před podávání dle chuti přidejte sůl. 
My máme rádi omáčku řidší, ale pokud chcete, můžete do smetany rozšlehat polévkovou lžíci mouky a nechat projít varem. 
Omáčku podávejte s vařeným bramborem a ztraceným vejcem, nebo vejcem na hniličku.

2016-08-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI