Kořenový chleba s levandulí a oreganem zpět

Kvásek:
kvásek1 lžícežitná mouka100 gvlažná voda130 ml
Těsto:
polohrubá mouka250 ghladká mouka300 gsůl15 g
sekané lístky čerstvého oregana a levandulových květů hrstolivový olej50 mlvlažná voda330 - 350 ml
kvásek 1 lžíce, žitná mouka 100 g, vlažná voda 130 ml, polohrubá mouka 250 g, hladká mouka 300 g, sůl 15 g, sekané lístky čerstvého oregana a levandulových květů hrst, olivový olej 50 ml, vlažná voda 330 - 350 ml

Příprava

Vlastně nevím proč se mu říká kořenový, ale asi to bude kvůli jeho tvaru. Nemusíte se snažit o krásný oblý bochníček, prostě ho zkroutíte jako kořeny starého stromu. Obvykle se do něj přidává smažená cibulka. To mi ale moc pod nos nešlo, zato omamná vůně levandule z babiččiny zahrádky ano. Společně s oreganem vytvořily tyto dvě bylinky harmonický pár, který kořenovému chlebu dokonale sluší. Jedná se o chleba kváskový, takže není pro každého, ale třeba vás tímto nalákám také vyzkoušet kváskové pečení.

Připravte si kvásek smícháním vody, mouky a základního kvásku a nechte v misce pod igelitem 12 hodin odpočívat. 
Z hotového kvásku, mouky, vody, oleje a soli připravte těsto a nechte kynou 2 hodiny. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a roztáhněte na placku, kterou lehce posypte bylinkami. Placku přeložte a celý postup několikrát zopakujte. Vzniklé přeložené těsto rozdělte na dva díly. Každý díl těsta roztáhněte do delšího válečku a ten spirálovým způsobem stáčejte, až vám vznikne delší nepravidelný váleček na které je vidět, jak se těst stáčelo.
Troubu rozpalte na 250 stupňů. Pečte 10 minut. Poté teplotu stáhněte na 180 stupňů a dopékejte dalších 15 minut.
Chleba skvěle chutná teplý i studený.

2015-07-22 Ostatní

Poznámka

Z uvedených suroviny připravíte 2 bochníky chleba. Vlažnou vodu můžete nahradit syrovátkou nebo podmáslím.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI