Kapr špikovaný slaninou s čočkovo pohankovým salátem zpět

Ingredience:
filety z kapra400 gslanina30 gčesnek1 stroužek
hladká mouka2 lžícesladká paprika1 lžícesůl1 lžíce
sádlo (na smažení)2 lžícepohanka70 gčočka70 g
mrkev40 gmáslo1 lžícevývar50 ml
ocet1 lžičkacukr krupice1 lžičkaslanina40 g
nasekaná petrželka1 lžícesůl špetkapepř špetka
filety z kapra 400 g, slanina 30 g, česnek 1 stroužek, hladká mouka 2 lžíce, sladká paprika 1 lžíce, sůl 1 lžíce, sádlo (na smažení) 2 lžíce, pohanka 70 g, čočka 70 g, mrkev 40 g, máslo 1 lžíce, vývar 50 ml, ocet 1 lžička, cukr krupice 1 lžička, slanina 40 g, nasekaná petrželka 1 lžíce, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Tradiční štědrovečerní večeře je bezesporu smažený kapr s bramborovým salátem. Lidé si nakoupí několik kaprů, a protože samozřejmě vše na Štědrý den nespotřebují, dojídají kapra s bramborovým salátem ještě 14 dní po vánocích. 

Existují však i recepty, které by mohly zpestřit naše vánoční jídelníčky, aby se zachovala surovina, ale zároveň měl člověk možnost mít každý den jiný labužnický zážitek. K mým oblíbeným receptům patří bezesporu kapr špikovaný slaninou a trošku jinou alternativou salátu.

Do filetu z kapra uděláme nožem otvory, prošpikujeme je slaninou, kterou si předtím nakrájíme na tenké hranolky. Kapra ze všech stran osolíme. Dále prolisujeme najemno česnek a potřeme jím kapra z jedné strany. V misce si připravíme mouku se sladkou paprikou a kapra v ní obalíme. Na rozpáleném sádle smažíme z každé strany asi 1 minutu. Osmaženého kapra dáme do pekáče a dopékáme v předehřáté troubě na 180°asi 7 minut.

Ke kaprovi budeme servírovat trošku netradiční čočkovo pohankový salát. K jeho přípravě potřebujeme zvlášť uvařenou čočku a pohanku, které po uvaření scedíme od vody a smícháme spolu. Nakrájíme si mrkev na kostičky a orestujeme ji na másle. Přidáme k uvařené čočce a pohance. Dále si nakrájíme na kostičky slaninu, vyškvaříme ji na pánvi a opět přimícháme k čočce, kroupám a mrkvi.

Na závěr přivedeme k varu zeleninový vývar a necháme v něm rozpustit ocet a cukr. Prohřejeme a zalijeme s ním čočku s pohankou, mrkví a slaninou. Opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

2014-01-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI