Koprová omáčka s fazolemi zpět

Omáčka:
velké bílé fazole (v suchém stavu)200 gjasmínová rýže (basmati, kulatozrnná...)80 gloupané mandle80 g
voda1000 mlsůl špetkačerstvý kopr30 - 40 g
citronová šťáva3 lžícečerná sůl Kala Namak3/4 lžičkylahůdkové droždí2 lžíce
libeček1 lžičkamajoránka1 lžička
Dále:
brambory12 ksdrcený kmín1 lžičkabambová sůl (nemusí být, postačí osolit)1/2 lžičky
čerstvý kopr dle chuti
velké bílé fazole (v suchém stavu) 200 g, jasmínová rýže (basmati, kulatozrnná...) 80 g, loupané mandle 80 g, voda 1000 ml, sůl špetka, čerstvý kopr 30 - 40 g, citronová šťáva 3 lžíce, černá sůl Kala Namak 3/4 lžičky, lahůdkové droždí 2 lžíce, libeček 1 lžička, majoránka 1 lžička, brambory 12 ks, drcený kmín 1 lžička, bambová sůl (nemusí být, postačí osolit) 1/2 lžičky, čerstvý kopr dle chuti

Příprava

Neodolatelná koprová omáčka určitě nadchne všechny. Podávala jsem ji na oslavě mých krásných 30-tých narozenin a chutnala naprosto všem.

Kopr vonný je nenahraditelný a nepostradatelný v kuchyni. Léčivé účinky má téměř celá rostlina. Nepoužívají se pouze kořeny. Má antibakteriální účinky. Odstraňuje nadýmání a pomáhá při žaludeční nevolnosti. Kopr tiší kašel a mírní bolesti hlavy. Má močopudné účinky a podporuje tvorbu mateřského mléka. Užívá se při nespavosti a celkově zklidňuje organismus. Zevně urychluje hojení drobných ran a ve formě koupele posiluje nehty. Žvýkání semen kopru osvěžuje dech.

K omáčce se hodí jakákoliv příloha. Tady v receptu máme brambory vařené v páře, které jsem ochutila bambovou solí, drceným kmínem a čerstvým koprem. Velice se k bramborům hodí ještě napařená brokolice ochucená sušeným mletým česnekem. Určitě tuto kombinaci vyzkoušejte, je to opravdu dobrota.

Postup:

  • Fazole si večer namočíme. Ráno vodu slijeme, propláchneme a vaříme v čerstvé vodě spolu s libečkem a majoránkou do měkka. Před dovařením dosolíme. Uvařené fazole scedíme.
  • Rýží a mandle si propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody alespoň na 2 hodiny. Vodu slijeme a opět propláchneme. Přendáme do hrnce a přidáme 1000ml vody a špetku soli. Vaříme společně 30 minut. 
  • Po uvaření přelijeme do koktejlového mixéru, přidáme citrónovou šťávu, černou sůl Kala Namak, lahůdkové droždí a hrubé stonky z kopru. Mixujeme na hladkou omáčku.
  • Přelijeme zpět do hrnce a přimícháme scezené fazole a nadrobno nasekaný čerstvý kopr. 
  • Brambory si oškrábeme, nakrájíme na půlměsíčky a vaříme společně s kmínem, koprem a bambovou solí (nebo jen osolíme) v páře nebo ve vodě.
  • Dozdobíme čerstvým koprem, konopným semínkem a podáváme. 
  • Doporučuji ještě podávat s brokolicí vařenou v páře, dochucenou sušeným mletým česnekem a bambovou solí. 
2015-04-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlavýživové speciality/diety
Receptspeciální diety
Složitost receptustřední
Typ receptu
výživové speciality/diety
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI