Koprovka s vejcem a bramborem zpět

Ingredience:
máslo50 ghladká mouka50 gvývar1 l
posekaný kopr - svazek + stonky plná hrstsmetana 31%200 mlsůl dle chuti
pepř dle chutiocet 8% dle chutibrambory (vařené ve sluce a oloupané) dle potřeby
vejce (1-2 na porci)4 - 8 ks
máslo 50 g, hladká mouka 50 g, vývar 1 l, posekaný kopr - svazek + stonky plná hrst, smetana 31% 200 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti, ocet 8% dle chuti, brambory (vařené ve sluce a oloupané) dle potřeby, vejce (1-2 na porci) 4 - 8 ks

Příprava

Koprovku dělám na dva způsoby. Ten první je s masem a zeleninou, pěkně pomalu pečeným a taky s knedlíkem. To je Zdendova koprovka. Tu ale dělám na podzim nebo v zimě. V létě dělám tuhle rychlou verzi. Ta je zase moje oblíbená.

Nezapomeňte do omáčky při vaření přidat stonky kopru. Většina lidí je vyhazuje, ale koprovce dodají fakt pořádně koprovou chuť a vůni. Vyhodit je by byla hrozná škoda!

Vajíčka máme čerstvá, od sousedů. Kdo někdy loupal skořápku z čerstvých vajec ví, že to moc dobře nejde. Ale ta chuť! (tímto omluvte vzhled vajíček na fotce :))

Jelikož má na chuť koprovky každý vlastní názor, na konci receptu je psáno doladění octem, cukrem nebo solí. Recept jsem ale napsala tak, jak ho dělám já. To znamená 1 lžíce octa bez cukru.

Kopr odtrhněte ze stonků a posekejte najemno. Stonky dejte stranou, budou potřeba.

V rendlíku rozehřejte máslo a vsypte mouku. Za stálého míchání vznikne po 2 minutách světlá jíška.

Pomalu po částech začněte přidávat vývar a stále metličkou dobře promíchávejte. 

Osolte (pokud jste použili nesolený vývar) a přidejte všechny stonky kopru. Na mírném plamenu vařte 30 minut.

Po půl hodině z omáčky vyndejte všechny koprové stonky a vlijte smetanu. Vypněte sporák a do omáčky přidejte nasekaný kopr. 

Přidejte lžíci octa a promíchejte.

Ochutnejte a podle chuti dolaďte octem, případně cukrem nebo solí podle vlastní chuti.

Koprovku podávejte s vajíčkem a bramborem.

2019-08-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI