Kotleta s krémovou polentou a zeleninou na víně zpět

Ingredience:
vepřová kotleta2 ksolivový olej1 lžícesůl dle chuti
pepř dle chuti
Polenta:
instantní polenta200 gpolotučné mléko400 mlmáslo2 lžíce
jemně nastrouhaný parmazán50 gsůl dle chuti
Zelenina:
máslo2 lžícestředně velká mrkev2 ksstředně velký celer1/2 ks
suché červené vínocca 2 dclzeleninový vývarcca 2 - 3 dclčerstvý rozmarýn velká snítka
sůl dle chutipepř dle chuti
vepřová kotleta 2 ks, olivový olej 1 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, instantní polenta 200 g, polotučné mléko 400 ml, máslo 2 lžíce, jemně nastrouhaný parmazán 50 g, sůl dle chuti, máslo 2 lžíce, středně velká mrkev 2 ks, středně velký celer 1/2 ks, suché červené víno cca 2 dcl, zeleninový vývar cca 2 - 3 dcl, čerstvý rozmarýn velká snítka, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Toto jídlo je jednoduché a chutné a přitom dostatečně odlišné na to, aby rozvířilo všednost nedělního stolu českých domácností. Polenta je skvělá surovina, se kterou se dá udělat spoustu jídel. Já se přiznám, že ji doma nevařím moc často, ale o to víc si na ní jednou za čas pochutnám. Polenta sama o sobě nevyniká nijak výraznou chutí, a proto se k ní zelenina na víně skvěle hodí. Toto jídlo se dá vlastně velmi dobře udělat ve vege variantě bez masa, ale u nás doma je to maso přece jen vyžadováno. Zelenina krásně nasákne chuť vína a rozmarýn vše doladí k dokonalosti. Je to přesně ten typ jídla, které vás potěší a zahřeje v sychravém dni.

Nejdříve si připravíme zeleninu. Tu očistíme, oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Ve středně velkém kastrolu rozpálíme máslo a zeleninu na něm chvíli opékáme. Poté zalijeme vínem a částí vývaru a přidáme snítku rozmarýnu. Vaříme doměkka, až se omáčka zredukuje. V případě potřeby dolijeme vývar. Kastrol odstavíme, rozmarýn vyndáme. Kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na pánvi z každé strany prudce opečeme dozlatova. Poté je dáme do menšího pekáčku a ještě 10 minut dopečeme v troubě. Když se kotlet pečou, připravíme si polentu. V hrnci přivedeme k varu mléko, nasypeme do něj polentu, zmírníme plamen a mícháme do té doby, než se polenta začne oddělovat od stěn hrnce. Není-li polenta dostatečně krémová, přidáme ještě trochu mléka. Nakonec vmícháme sýr a máslo a případně dosolíme. 

Na talíře servírujeme polentu spolu s teplou zeleninou a upečenou kotletou.

2018-02-09 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI