Krevety v kokosovém mléce s kari zpět

kokosový olej (může být i jiný)1 lžičkačervená paprika1/2 kscibule1/2 ks
česnek1 a půl stroužkuloupané krevety v rozmraženém stavu200 gkokosové mléko2 lžíce
voda (sami zvolte dle rychlosti odpařování)7 lžickoriandr (nejlépe čerstvý) hrstsůl špetka
pepř špetkakmín špetkakari špetka
bramborový škrob1/2 lžícelimetková šťáva1 lžíce
kokosový olej (může být i jiný) 1 lžička, červená paprika 1/2 ks, cibule 1/2 ks, česnek 1 a půl stroužku, loupané krevety v rozmraženém stavu 200 g, kokosové mléko 2 lžíce, voda (sami zvolte dle rychlosti odpařování) 7 lžic, koriandr (nejlépe čerstvý) hrst, sůl špetka, pepř špetka, kmín špetka, kari špetka, bramborový škrob 1/2 lžíce, limetková šťáva 1 lžíce

Příprava

Už strašně dlouho jsem kombinaci krevet a kokosového mléka chtěla vyzkoušet, ale teprve včera jsem si na ní našla trošku času.

To vaření mě pohltilo natolik, že jsem kvůli němu málem zapomněla jít na pracovní pohovor...

Teď k věci. Spoustu čtenářek psalo, že ještě nikdy krevety nejedlo.
To považuji za obrovskou chybu, protože jsou neskutečně zdravé a chutné, navíc u nich nehrozí, že se vám nepovedou (nebo jsem o tom zatím neslyšela a pochybuji, že zrovna vy byste byly ten první případ:))
Další velké plus - oproti jiným mořským plodům nejsou chuťově tak výrazné a proto pokud se bojíte velkých experimentů (ale v koutku duše cítíte, že byste něco nového ochutnat chtěli) krevety jsou to vynikající volbou.
Navíc jsou nízkokalorické, plné bílkovin a jódu, působí blahodárně na mozek, únavu a štítnou žlázu... Co víc chtít? :)
 
Já si kupuji mražené velké loupané krevety, vím, že k sehnání jsou v Brně na tržnici Olomoucká (za hlavním vstupem hned odbočit doprava) a v Praze na Sapě. Pokud by vám prodávající nerozuměli, co chcete, můžete jim říct vietnamsky slovíčko "tôm", čte se [tóm], znamená to "krevety" a třeba vám dají i nějakou slevu, za to, že se snažíte tak pěkně mluvit:)) 
Ale jsem si jistá, že ve větších obchodních řetězcích jsou také, ale tam jsem je ještě nikdy nekupovala.

Postup:
Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.

Rozpálíme si olej na pánvi, chvíli na něm smažíme cibulku, přidáme česnek a papriku. Mícháme a čekáme, dokud cibulka nebude nazlátlá.

Nyní je čas všechno okořenit. Sypeme kmín, sůl a pepř a kari, nezapomeneme ani na čerstvý koriandr, který podtrhává asijskou chuť.

Vyndáme si kokosové mléko, které do naší směsi vmícháme. Je poměrně hutné a tak přiléváme i vodu. Takto vaříme zhruba minutku.
Nakonec přidáme to nejdůležitější, krevety. V omáčce je povaříme do té doby než se jakoby zkroutí a chytnou růžovou barvu.
Mezitím si v mističce rozmícháme bramborový škrob s limetkovou šťávou a hned nalijeme ke krevetám. Je to z toho důvodu, aby omáčka chytla takovou "tažnost". Povaříme ještě tak minutku a můžeme podávat!
 
Hrozně prosté a chutné jídlo. Chutné tak, že skoro zapomenete i na povinnosti:)
Vhodná příloha je jasmínová rýže, dozdobit můžeme ještě koriandrem.
Nutriční hodnoty:
na celou dávku (2 porce:)
Energetická hodnota: 308kcal/1293kJ
Bílkoviny: 36,4g
Sacharidy: 22,4g
Tuky: 7,4g
Vláknina: 1,44g
 
na 1 porci:
Energetická hodnota: 154kcal/646kJ

 

2013-12-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI