Krůtí Gyros v dětské verzi s kynutými knedlíky ze špaldové mouky, ovesných vloček, petrželovou natí zpět

Ingredience:
krůtí prsní řízky500 gvelká cibule1 ksmenší pórek1/4 ks
petržel40 gmrkev80 gčesnek1 velký stroužek
rýžová smetana Provamel200 mlmandlové mléko Provamel100 mlcukr dle chuti
voda120 mlsušený tymián dle chutirozmarýn dle chuti
lahůdková maďarská paprika Grešík dle chutičerstvá bazalka dle chutisůl dle chuti
Kynuté knedlíky:
špaldová mouka T 1050318 gšpaldová mouka celozrnná hladká182 gvejce2 ks
ovesné vločky80 gdroždí1/2 kostkycukr špetka
rýžová smetana Provamel1 - 2 lžícevoda300 mlnasekaná petrželová nať1 a 1/2 lžíce
mouka T 1050 na podsypání
krůtí prsní řízky 500 g, velká cibule 1 ks, menší pórek 1/4 ks, petržel 40 g, mrkev 80 g, česnek 1 velký stroužek, rýžová smetana Provamel 200 ml, mandlové mléko Provamel 100 ml, cukr dle chuti, voda 120 ml, sušený tymián dle chuti, rozmarýn dle chuti, lahůdková maďarská paprika Grešík dle chuti, čerstvá bazalka dle chuti, sůl dle chuti, špaldová mouka T 1050 318 g, špaldová mouka celozrnná hladká 182 g, vejce 2 ks, ovesné vločky 80 g, droždí 1/2 kostky, cukr špetka, rýžová smetana Provamel 1 - 2 lžíce, voda 300 ml, nasekaná petrželová nať 1 a 1/2 lžíce, mouka T 1050 na podsypání

Příprava

Na tuto omáčku jsem se chystala dlouho, ale nemohla jsem najít smetanu, která by mi sedla. Většina rostlinných smetan má takový nepříjemný ocásek a je prostě v omáčce cítit, kazí její chuť. Namíchala jsem si vlastní verzi, rýžovou smetanu Provamel + mandlové mléko Provamel a osladila. Zaručuji, že nikdo nepozná rozdíl v konečném výsledku. Samozřejmě pokud vám mléčné výrobky nevadí, použijte klasickou smetanu.
Strašně snadná a jednoduchá omáčka, na které si zaručeně pochutnáte. Pro dospělé můžeme přidat pepř či pálivou papriku, já jsem omáčku připravovala rovněž pro syna, tudíž jsem nekořenila ostrým kořením. Byla to výborná omáčka, která sklidila obrovský úspěch.

Do zapékací mísy nakrájíme na kostičky cibuli, přidáme pokrájený pórek, očištěnou, pokrájenou mrkev, petržel, prolisovaný stroužek česneku, na plátky pokrájené maso, které před přidáním nasolíme, přidáme směs koření a celou směs masa a zeleniny zamícháme. Do rendlíku nalijeme rýžovou smetanu, přilijeme mandlové mléko, osladíme a celou maso-zeleninovou směs zalijeme, přidáme vodu, osolíme, zamícháme, přiklopíme. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C do změknutí masa a zeleniny, přibližně 1 hodinu.
Když je maso a zelenina měkká, vyjmeme maso a zeleninu rozmixujeme dohladka, maso vrátíme zpět. Odstavíme stranou.

Volný čas, který máme při pečení omáčky, můžeme využít k přípravě přílohy. Malým dětem postačí jako příloha jáhly, těstoviny, quinoa, pohanka atd. Synovi je již 2,5 roku a dnes s námi prvně jedl kynuté knedlíky. Musím říct, že je velmi vychutnával, rozhodně je nedělám naposledy. S touto verzí jsem spokojená. Myslím si, že není až tak velký rozdíl mezi konzumací těstovin nebo knedlíků, které obsahují navíc droždí, vejce, ovesné vločky, posekanou petrželku a jsou připravené ze špaldové mouky, myslím si, že jednou za čas to až takový hřích není.
Prostě přílohy střídat. K této omáčce by byl hřích si je nedat.

Do mísy nasypeme mouky, přidáme ovesné vločky, přidáme celá vajíčka, 1-2 lžíce rýžové smetany Provamel (nemusí být, lze i bez), osolíme, přidáme posekanou petrželovou nať a nakonec přilijeme směs vody, kvasnic a cukru (vezmeme si vlažnou vodu, přidáme do ní droždí, trošku cukru, zamícháme a tuto směs nalijeme do připravovaného těsta). Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, pokud se nám bude příliš lepit, podsypeme moukou, necháme kynout, já nechala přibližně 30 minut.
Po vykynutí vyválíme knedlíky, necháme na podložce kynout, než se nám začne vařit voda, tu nezapomeneme osolit. Knedlíky vhodíme do vroucí vody, vaříme přibližně 15 minut.

Přílohu servírujeme společně s omáčkou a masem, ozdobíme petrželovou natí.

Přeji dobrou chuť.

2016-10-12 Hlavní chody

Poznámka

Knedlíků bylo 6 menších válečků, počítejte s tím, že zbudou do zásoby.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI