Krůtí stehna na červeném víně s pyré z batátu a pastiňáku zpět

Maso:
spodní krůtí stehna2 ksmrkev3 ksmenší petržel2 ks
řapíkatý celer2 stonkyvětší cibule1 ksčesnek dle chuti
červené víno2 dclkrůtí vývar1/2 ltymián2 snítky
rozmarýn1 snítkabobkový list1 ksnové koření2 kuličky
pepř4 kuličkyGhí dle potřebykůra z 1/4 pomeranče dle chuti
kůra z 1/2 citronu dle chutizelená petrželka dle chutiFrancouzské máslo (lžička vychlazeného másla a lžička hladké mouky) dle potřeby
Pyré:
batáty400 gpastiňák100 gmáslo20 g
smetana50 mlsůl dle chuti
spodní krůtí stehna 2 ks, mrkev 3 ks, menší petržel 2 ks, řapíkatý celer 2 stonky, větší cibule 1 ks, česnek dle chuti, červené víno 2 dcl, krůtí vývar 1/2 l, tymián 2 snítky, rozmarýn 1 snítka, bobkový list 1 ks, nové koření 2 kuličky, pepř 4 kuličky, Ghí dle potřeby, kůra z 1/4 pomeranče dle chuti, kůra z 1/2 citronu dle chuti, zelená petrželka dle chuti, Francouzské máslo (lžička vychlazeného másla a lžička hladké mouky) dle potřeby, batáty 400 g, pastiňák 100 g, máslo 20 g, smetana 50 ml, sůl dle chuti

Příprava

Už dlouho jsem pokukovala po těch krásných krůtích stehnech, co prodávají v Lidlu. Protože ale syn krůtí maso nesnesl, objevovalo se v našem jídelníčku zcela výjimečně, když syn jedl něco jiného. To se ovšem změnilo, takže tentokrát jsem v Lidlu slavnostně sáhla po těch krásně vyhlížejících stehnech. Ještě jsem neměla plán, co s nimi, ale padl mi do oka řapíkatý celer, který jsem chtěla v receptu použít. Přemýšlela jsem o upečení, dokud jsem nenarazila na jeden z receptů z kuchyně Lidlu, který mi byl inspirací. Okamžitě jsem věděla, že to je ten pravý recept pro moji premiéru s krůtími stehny. Výsledek je úžasný a určitě nebudete litovat, když se pro něj rozhodnete.

Krůtí stehna si vykostíme a zbavíme šlach. Ideálně je spotřebujeme na vývar. 
Vykostěné maso nakrájíme na kousky. 
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. 
Do rozpáleného hrnce dáme ghí a rozehřejeme. Maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme, potom vyjmeme a na výpek dáme opéct zeleninu. Opékáme asi 5 minut, potom přidáme cibuli a opět opékáme, dokud nezačne tmavnout. V této fázi dáme koření a bylinky, tj. nové koření, kuličky pepře, bobkový list, tymián, rozmarýn a přidáme nadrobno nasekaný česnek, který necháme zavonět. Zalijeme vínem a to tak, že ho přilíváme po troškách a vždy necháme odpařit a pak teprve přilijeme další trošku. Takto se víno lépe a rychleji odpařuje. Jakmile máme tento základ hotový, dáme zpět maso (včetně uvolněné šťávy), restujeme asi půl minuty a zalijeme vývarem (nebo vodou), aby bylo maso zakryté tekutinou. Necháme přijít k varu, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Takto pečeme 1-1,5 hodiny do změknutí masa. Když je maso měkké, vyjmeme ho, hrnec se zeleninovým základem postavíme na plotnu, a vmícháme francouzské máslo, které si připravíme smícháním vychlazeného másla a mouky. Povaříme asi 10-15 minut a pak přecedíme omáčku a propasírujeme část zeleniny do omáčky. Vložíme zpět maso a prohřejeme. Přidáme kůru z citronu a pomeranče a vypneme. Zdobíme zelenou petrželkou a podáváme s oblíbenou přílohou, nebo mohu doporučit pyré z batátu a pastiňáku. Návod na něj také přikládám.

Pyré si připravíme tak, že očistíme pastiňák a batát, nakrájíme na kousky a dáme je napařit nebo vařit. Lepší je nakrájet pastiňák na menší kousky a dát ho napařit či uvařit jako první asi na 10-15 minut a poté k němu přidat batát, a nechat ještě asi 10-15 minut, dokud není zelenina měkká. Poté rozmixujeme s máslem a ohřátou smetanou. Dle chuti osolíme a podáváme.

2016-01-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI