Kuřecí prsa v dýňové omáčce zpět

Ingredience:
dýně máslová / hokaido1/2 ksmrkev2 kspetržel2 ks
vývar kuřecí1/2 litrukuřecí prsa2 ksgrilovací koření1 špetka
čerstvé bylinky dle chuti1 hrstkasůl1 špetkakokosové mléko1/2 plechovky
Příloha:
tarhoňa300 ghorká voda500 mlolej1 lžíce
sůl1 špetka
dýně máslová / hokaido 1/2 ks, mrkev 2 ks, petržel 2 ks, vývar kuřecí 1/2 litru, kuřecí prsa 2 ks, grilovací koření 1 špetka, čerstvé bylinky dle chuti 1 hrstka, sůl 1 špetka, kokosové mléko 1/2 plechovky, tarhoňa 300 g, horká voda 500 ml, olej 1 lžíce, sůl 1 špetka

Příprava

Dýně na zahrádce pomalu dozrávají, je čas přemýšlet co s nimi. Oběd nenáročný na přípravu se vždycky hodí a tak dnes servíruji kuřecí prsa v dýňové omáčce s tarhoňou.

Troubu rozehřejeme na 200 oC.

Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme, hokaido důkladně omyjeme, vydlabeme. nakrájíme na hrubé kostky a dáme do nádoby s víkem vhodné do trouby. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme k dýni. Zeleninu zalijeme vývarem, s citem osolíme, přidáme zelené bylinky a promícháme. Maso omyjeme, posypeme grilovacím kořením a dáme do středu zeleniny - jakoby ho zavrtáme, aby bylo až na dně a zelenina všude kolem. Dáme do trouby a pečeme do změknutí masa - kuřecí bude dřív, pokud jste volili vepřové, necháme déle.

Po upečení vyjmeme maso na stranu. Veškerou zeleninu přesuneme do vyššího kastrólu, proletíme tyčákem do hladka a vmícháme kokosové mléko.

Nejlepší tarhoňa:

Tato příprava tarhoně je bez práce a výsledkem je nelepivá těstovina příjemné chuti. Ingredience máme již výše.

Dále budeme potřebovat kastrol s dobře padnoucí pokličkou a teď pozor - kdo vaří na plynu, většinou vlastní litinovou plotýnku. Tak tu také. Ostatní sporáky popíšu později.

Plynaři zapálí dvě kolečka - jedno "na sporo" a dají na něj rozehřívat litinovou plotýnku, na druhé dají kastrol se SUCHOU tarhoňou. Ostatní sporáky jen dají kastrol s tarhoňou.

Dáme si svařit horkou vodu v konvici a odměříme si potřebné množství. Tarhoňa se mezi tím rozehřívá, přidáme sůl. Po 2-3 minutách je potřeba ji začít míchat, postupně uvidíme, jak se jednotlivé kuličky začínají lehce zabarvovat do hnědkava. Až jich bude zabarvených cca polovina, přidáme lžíci oleje, rozmícháme a opékáme, až většina zezlátne, některé lehce zhnědnou. POZOR, pokud přestanete míchat, OKAMŽITĚ se začnou ty spodní připékat, takže míchat, míchat, míchat. Celý proces trvá 2-3 minuty, žádná zdržovačka.

Jakmile naznáme, že máme dostatečně opečeno, opatrně přilijeme cca 1/3 vody. 
Uvědomte si, že lijete vodu do oleje a rozžhavené tarhoně, takže ruku pěkně pryč, počkejte těch 15 sekund, než se olej vybouří. Nemusíte míchat, pěkně nechte ať se obsah kastrolu zklidní sám. Poté dolíjte zbytek vody, promíchněte od spodu, zakrýjte pokličkou a:
- plynaři vypnou OBĚ zapálené kolečka a kastról přesunou na rozehřátou litinovou plotýnku. 
- indukáři - přepnou na stupeň 1 - tj. udržování teploty a celých 25 minut nechají na tomto stupni.
- elektrikáři - přepnou na nejnižší stupeň a nechají takto 10 minut, poté vypnou kolečko.

Následuje 25 minut klidu, kdy do kastrólu v žádném případně nenakukujeme, netřeseme s nim, prostě necháme tarhoňku pracovat. Za 25 minut máme hotovou přílohu!


Dobrou chuť!

2017-09-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI