Květákové placičky s koriandrem zpět

Ingredience:
květák500 gcuketa1/2 ksjarní cibulka3 ks
lahůdkové droždí2 lžícečerná sůl1 vrchovatá lžičkapomletá lněná semínka (15 lžic vody)5 lžic
koriandr hrsthrubozrnná hořčice1 lžícesůl dle chuti
pepř dle chutiolej1 lžíce
květák 500 g, cuketa 1/2 ks, jarní cibulka 3 ks, lahůdkové droždí 2 lžíce, černá sůl 1 vrchovatá lžička, pomletá lněná semínka (15 lžic vody) 5 lžic, koriandr hrst, hrubozrnná hořčice 1 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej 1 lžíce

Příprava

Taky milujete jídla, která vzniknou vlastně úplnou náhodou, a zpočátku jste chtěli uvařit něco úplně jiného? Nevím proč, ale většina mých kuchařských pokusů dopadá přesně takhle. V průběhu vaření si několikrát rozmyslím, jaký vlastně bude výsledek. Postupně přidávám další a další ingredience, které zrovna zaujmou můj pohled na polici. Popravdě, ne vždy to končí úspěchem, ale zrovna dnes to vyšlo a já si právě pochutnávám na těchto skvělých placičkách z květáku.

Od té doby, co se stravuji rostlinnou stravou, stále hledám a zkouším nové postupy a suroviny. Je úžasné zjišťovat, kolik skvělých jídel se dá vykouzlit ze zdánlivě obyčejných a levných surovin. Třeba taková lněná semínka jsou podle mě úplný zázrak! Nejen, že díky němu doplníte tolik potřebné omega 3 mastné kyseliny, ale báječně poslouží při vaření místo vajíčka. 

Placičky se skvěle hodí jako příloha nebo samostatné jídlo, např. s jogurtovým dresingem nebo quacamole.

Začneme přípravou lněného gelu, který poslouží v těstě jako pojidlo. Pomleté lněné semínko zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a orestujeme na něm nastrouhanou cuketu a pokrájenou jarní cibulku. 

Květák rozebereme na menší růžičky a v mixéru ho rozmixujeme na drť. Přesypeme květák do mísy, přidáme namočené lněné semínko orestovanou zeleninu, hořčici, lahůdkové droždí, černou sůl a hrst posekaného koriandru. Vše dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Směs necháme ještě alespoň 15 minut odležet, aby se vše lépe spojilo. Namočíme si ruce do studené vody a tvoříme v dlaních menší placičky, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Těsto se bude maličko rozpadat, ale když placičky v dlaních pořádně zmáčknete, po upečení budou držet krásně pohromadě. Pečeme přibližně 20 minut na 200 stupňů. 

Dobrou chuť.

2017-07-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI