Lasagne zpět

Ingredience:
cibule2 ksmrkev1 ksceler kousek
mleté maso600 gsuché víno1 dclloupaná rajčata1 plechovka
rajčatová šťáva500 mlstrouhaný sýr180 gbazalka dle chuti
sušený česnek dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
muškátový oříšek dle chutiolej dle potřebymáslo dle potřeby
těstoviny na lasagne dle potřeby
Bešamel:
mléko300 mlmáslo25 gmouka (jáhlová)20 g
sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chutimuškátový oříšek dle chuti
cibule 2 ks, mrkev 1 ks, celer kousek, mleté maso 600 g, suché víno 1 dcl, loupaná rajčata 1 plechovka, rajčatová šťáva 500 ml, strouhaný sýr 180 g, bazalka dle chuti, sušený česnek dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, muškátový oříšek dle chuti, olej dle potřeby, máslo dle potřeby, těstoviny na lasagne dle potřeby, mléko 300 ml, máslo 25 g, mouka (jáhlová) 20 g, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, muškátový oříšek dle chuti

Příprava

Lasagne... Opět jídlo, které každý vaří jinak. Různě ho asi uvaří i dva rodilí Italové. Na internetu je také nespočet receptů, ale většinou se liší poměry a přidanými ingrediencemi. Co je spojuje, je většinou postup při vaření omáčky. Lasagne mám moc ráda a jeden čas jsme je jedli celkem často. Vždy vařím z toho, co je momentálně doma, ale většinou jsou tyto suroviny vždy doma. Tak tady je recept, jak je vařím rodině.

Rozpusťte máslo, přidejte mouku a nechte společně opékat. Postupně metličkou zašlehejte mléko. Omáčka by měla být hustá, ale měla by téct. Ochuťte solí, pepřem a nastrouhaným oříškem. Nechte čtvrt hodiny provařit, míchejte.

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olej a kousek másla. Přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli, nechte chvíli společně restovat. Přidejte maso a nechte orestovat. Osolte, opepřete. Přilijte mléko a nechte ho všechno odpařit. Pak přilijte víno a také ho nechte zcela odpařit. Přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte loupaná rajčata a rajčatovou šťávu. Ochuťte nasekanou bazalkou nebo sušenou a česnekem. Omáčku nechte odkrytou a nechte probublávat, zbytečná voda se odpaří a omáčka zhoustne. Pravá boloňská omáčka se vaří tři hodiny na mírném ohni. Já obvykle při vaření oběda 3h nemám, takže postačí vařit do zhoustnutí. Mezi tím si dejte vařit vodu a mírně ji osolte. Postupně uvařte plátky těstovin, měly by být na skus tvrdé, ale ohebné. Po vyndání z vroucí vody je vložte do předem připravené misky se studenou vodou, tím se zastaví jejich měknutí. 
Když je omáčka dostatečně hustá, vrstvěte do připraveného pekáčku lasagne, omáčku, bešamel, lasagne, omáčku, dokud nebude miska plná, končete omáčkou. Posypte sýrem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut.

2016-10-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI