Losos s koprovou omáčkou pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
losos3 porcečerstvý kopr3 snítkysmetana ke šlehání1/2 kelímku
citron (nebo ždibet bílého vína, případně oboje)1 ksolivový olej troškumáslo oříšek
polohrubá mouka1 lžícekoření na ryby špetkasůl dle chuti
pepř špetkacukr dle chuti
losos 3 porce, čerstvý kopr 3 snítky, smetana ke šlehání 1/2 kelímku, citron (nebo ždibet bílého vína, případně oboje) 1 ks, olivový olej trošku, máslo oříšek, polohrubá mouka 1 lžíce, koření na ryby špetka, sůl dle chuti, pepř špetka, cukr dle chuti

Příprava

Losos a kopr - to je osvědčená kombinace. A mě nikdy neomrzí.

Lososa omyjeme a zbavíme případné kůže. Poté ochutíme kořením na ryby (já používám citronový pepř), osolíme a opepříme. Pocákáme olivovým olejem a šťávou z půlky citronu a necháme aspoň půl hodiny marinovat. 

Na pánvi rozpustíme oříšek másla, zaprášíme lžící mouky a uděláme jíšku, kterou dozlatova opražíme. Poté podlijeme troškou vína (stačí jen takový malý "drc") a troškou šťávy z citronu, přidáme půl kelímku smetany ke šlehání a svaříme na omáčku. Závěrem v ní krátce provaříme nasekaný kopr a ochutíme solí, pepřem, troškou cukru a případně i dalším citronem či vínem. 
 
Lososa upečeme v troubě - cca 15 minut na 180°C nebo na střední stupeň grilu. S ním můžeme zároveň upéct brambory jako přílohu. 

Dětská specifika:

  • ryby se doporučují od 1 roku, ale při kvalitním zdroji si je dovedu představit i dříve
  • pro děti mladšího roku lze přeliv vytvořit ze zakysané smetany a taktéž sekaného kopru - bez vaření, jen jako takový dip
2014-12-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI