Losos se špenátem, žampiony a bramborovou kaší zpět

Ingredience:
filet z lososa (po 100 - 150 g)2 ksmořská hrubá sůl špetkachilli koření dle chuti
máslo + 10 g k bramborám20 gžampiony6 ksčerstvé lístky špenátu130 g
zakysaná smetana1 - 2 lžícečesnek4 stroužkymléko trochu (20 ml)
kmín špetkabrambory dle potřeby
filet z lososa (po 100 - 150 g) 2 ks, mořská hrubá sůl špetka, chilli koření dle chuti, máslo + 10 g k bramborám 20 g, žampiony 6 ks, čerstvé lístky špenátu 130 g, zakysaná smetana 1 - 2 lžíce, česnek 4 stroužky, mléko trochu (20 ml), kmín špetka, brambory dle potřeby

Příprava

Od té doby, co žiju v Oslu, jsem se zamilovala do ryb snad ještě víc než kdy předtím. Hlavně do lososa. 

Líbí se mi, že se s ním dá dělat spoustu věcí. Že je zdravý, výživný a chutný. Vím, že doma v ČR není úplně nejjednodušší a nejlevnější kupovat lososa, ale berte tento recept jako skvělý typ na ne tak úplně tradiční slavnostní oběd či večeři :).

Dejte vařit vodu, osolte, okmínujte. Mezitím si oškrabejte brambory, omyjte a nakrájejte na malé kousky.  V momentě kdy začne voda vřít, do ní vložte brambory a vařte, dokud nebudou měkké (10-15min).

Předehřejte si troubu na cca 70-75 C. Omyjte/oloupejte si žampiony, nachystejte lososa a rozpalte si pánev s kouskem másla. Pak do ní vložte lososa a celé žampiony hlavičkou dolů. Všechno osolte a na lososa přidejte i chilli. Lososa opékejte z obou stran 4-5min. Žampiony otáčejte po bocích. Až bude všechno hotové, vezměte malý pekáček, vložte do něj lososa i žampiony a dejte do trouby, nechte lososa i žampiony „dojít“. Navíc zůstanou teplé.

Do nově volné pánvičky na zbytek másla vsypte umytý špenát, přidejte nastrouhaný česnek, hrubou sůl, chvíli povařte a přidejte smetanu, promíchejte a na mírném ohni nechte stát

V té době už asi budete mít hotové brambory, tak je slijte, přesuňte do mísy, přidejte kousek másla a trochu mléka, nejdřív trochu „rozšťouchejte“ vidličkou a pak rozmixujte mixérem. Podle potřeby dosolte.

Lososa vytáhněte z trouby a můžete podávat. Dobrou chuť :)

2014-02-03 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI