Masové koule s rajčatovým ragú a polentovou kaší zpět

Masové koule:
mleté hovězí maso120 gtoustový chleba (nebo 12g střídky z žemle)1 plátekmléko dle potřeby
sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chutičesnek1/2 stroužku
provensálské bylinky dle chuti
Rajčatové ragú:
olej (řepkový)1 lžícemalá cibule1/2 ksceler20 g
mrkev30 grajský protlak1 lžičkaloupná drcená rajčata200 g
sůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chutijemně pokrájená petrželka1 lžíce
parmazán dle chuti
Polentová kaše:
voda150 mlmléko100 mlpolenta (instantní)50 g
sůl dle chuti
mleté hovězí maso 120 g, toustový chleba (nebo 12g střídky z žemle) 1 plátek, mléko dle potřeby, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, česnek 1/2 stroužku, provensálské bylinky dle chuti, olej (řepkový) 1 lžíce, malá cibule 1/2 ks, celer 20 g, mrkev 30 g, rajský protlak 1 lžička, loupná drcená rajčata 200 g, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, jemně pokrájená petrželka 1 lžíce, parmazán dle chuti, voda 150 ml, mléko 100 ml, polenta (instantní) 50 g, sůl dle chuti

Příprava

I přesto, že nejsem velký jedlík masa, si jednou za čas ráda dám kousek hovězího. Tělo si o to zkrátka řekne. A pokud není zrovna možnost dopřát si vynikající steak, připravím si nějakou zdravou dobrotu, kde sice chuť hovězího dominuje, ale je doprovázené zdravou složkou.

Bez zeleniny by to u mě zkrátka nešlo a přiznám se, že jsem dost nesvá, když mám jíst jakékoliv jídlo, v němž chybí ovoce nebo zelenina. Je to pro mě stejně samozřejmé, jako k dortu patří krém a do rybníka patří ryby. I když mamka uvaří ty nejlepší španělské ptáčky nebo si zrovna pochutnáváme na plněných bramborových knedlících, něco mi tam nehraje. Nejraději mám vyážené jídlo, v němž mám všechno, co mám ráda a bez výčitek si na něm pochutnám.

  1. Maso vložte do mísy. Mléko ohřejte a namočte v něm toustový chléb zbavený kůrky, tekutinu vymačkejte a chléb dejte k masu. Osolte, opepřete, přidejte najemno podrcený česnek, špetku provensálských bylinek a důkladně masovou směs promíchejte. Rozdělte na tři díly a vytvarujte koule. Koule přendejte na plech vyložení pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut.
  2. Na pánvi rozehřejte olej. Nakrájejte cibuli nadrobno a zpěňte. Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte protlak a promíchejte, zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Odstavte z ohně a přimíchejte petrželku.
  3. V rendlíku přiveďte k varu vodu s mlékem. Osolte. Přisypte polentu a míchejte, dokud není hotová.
  4. Na talíř nandejte polentovou kaši, na ní ragú a masové koule a posypte podle chuti parmezánem.
2017-01-12 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI