Milánské rizoto - Risotto alla milanese zpět

Ingredience:
rýže na rizoto (Arborio)200 gstředně velká šalotka1 ksbílé víno80 ml
nesolený kuřecí vývar900 mlparmazán + na posypání50 gšafrán viz. foto0,1 g
máslo (na šalotku, a na vmíchání)60 g
rýže na rizoto (Arborio) 200 g, středně velká šalotka 1 ks, bílé víno 80 ml, nesolený kuřecí vývar 900 ml, parmazán + na posypání 50 g, šafrán viz. foto 0,1 g, máslo (na šalotku, a na vmíchání) 60 g

Příprava

Recept na tradiční Milánské rizoto jsme odkoukali od Itala. V pořadu Romana Vaňka "Peklo na talíři" ho kdysi vařil italský kuchař Riccardo Lucque. Když jsme rizoto viděli, dostali jsme na něj chuť. Video jsme si ještě párkrát pustili a šli vařit.

V rizotu je jen pár ingrediencí, ale o to více musí být kvalitní, a rozhodně se nevyplatí použít jakoukoliv náhražku.

Rýže - ArborioCarnaroli, tradiční rýže na rizoto.

Šafrán - na dvě porce budete potřebovat asi 0,1g. Ne že bych měla tak přesnou váhu, ale přibližně taková špetka, jakou ukazoval Ital, byla v kulaté krabičce z Lidlu za 25 Kč.

Na fotkách je i mini zkumavka se šafránem, koupená na farmářských trzích na Kulaťáku ve stánku Koření od Samuela.

Kuřecí vývar - použila jsem nesolený kuřecí vývar, kuřecí maso jsem vyvařila se zeleninou a libečkem. Parmazán rizoto osolí, není potřeba dosolovat nebo jenom minimálně. Takže brutálně přesolenou kuřecí kostku vážně nezkoušejte.

Připravila jsem si litr (vždy mám nějaký alespoň v mrazáku) a nakonec jsem spotřebovala 900ml.

A to bude k ingrediencím asi tak všechno, snad jen, že bílé víno použijte kvalitní, zbytek si dejte k rizotu.

My použili Sauvignon od našeho oblíbeného vinaře Milana Vašíčka.

Pokud někdo znáte úplně přesný recept od Riccarda, tak ještě jednou upozorňuji, že míry jsem odkoukala a tak nějak odhadla od oka a poté převážila. Asi se s originálem trošku liší, ale i tak je extra grande.

Nyní k samotnému postupu:

Nejprve nadrobno nakrájenou šalotku nechte zesklovatět a přidejte šafrán.

Krátce restujte a až začne šalotka lehce zlátnout přihoďte rýži.

Přibližně minutu opékejte a promíchávejte, a pak přilijte víno.

Když se víno částečně vsákne (cca 1-2minuty), přilijte trochu vývaru (1 naběračku).

Počkejte až se částečně vsákne a přilijte další naběračku.

Mezitím rýži míchejte, aby se nepřilepila ke dnu, dokud se rýže neuvaří. To trvá přibližně 15 minut.

Ve chvíli, kdy je rýže hotová vmíchejte zbytek másla a strouhaný parmazán a nechte minutu pod pokličkou odpočívat.

Na talíři posypte plátky parmazánu.

Dobrou chuť

2015-01-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI