Mořské trio z chobotnice, tygřích krevet a mušlí sv. Jakuba zpět

Ingredience:
chobotnice1 kgbobkový list1 kstymián snítka
citron1 ksolivový olej trochubylinky dle chuti
sůl špetkacukr špetkaocet1 lžíce
zelený chřest dle potřebymořské plody, mušle sv. Jakuba dle chutiolivový olej trochu
šalotka1 ksčesnek2 stroužkytymián větvičky
rýže (Carnaroli,Arborio) dle potřebypepř špetkabílé víno dle chuti
drůbeží vývar dle potřebyparmazán dle potřeby
chobotnice 1 kg, bobkový list 1 ks, tymián snítka, citron 1 ks, olivový olej trochu, bylinky dle chuti, sůl špetka, cukr špetka, ocet 1 lžíce, zelený chřest dle potřeby, mořské plody, mušle sv. Jakuba dle chuti, olivový olej trochu, šalotka 1 ks, česnek 2 stroužky, tymián větvičky, rýže (Carnaroli,Arborio) dle potřeby, pepř špetka, bílé víno dle chuti, drůbeží vývar dle potřeby, parmazán dle potřeby

Příprava

Kdo miluje rizota všeho druhu, určitě si přijde na své.

Nejprve si připravíme chobotnici. Aby byla připravená k vaření, jako jedna z mála věcí je lepší mražená, neboť mražením se poruší nervová vlákna, která způsobují tuhost chobotnice při vaření. Druhý způsob křehčení spočívá v tom, že jen co chobotnici vylovíte, mlátíte s ní asi 10 minut o skálu, po uvaření je pak zaručeně měkká. Toť starý rybářský postup.

Asi kilovou chobotnici vaříme ve vroucí vodě cca 45 min do měkka s bobkovým listem, tymiánem, můžeme přidat i citrusy.

Zchladíme a min. 24 hodin marinujeme v olivovém oleji s bylinkami a citrusy.

Do vroucí vody přidáme sůl, cukr, ocet a cca 3-4 minuty v ní blanšírujeme očištěný zelený chřest. Musí zůstat křupavý, proto jej prudce zchlazujeme v ledové vodě s ledem, okapeme, osušíme.

Příprava rizota:
Na olivovém oleji zpěníme šalotku, zmáčklé stroužky česneku a větvičky tymiánu, vsypeme

Rýži (Carnaroli, Arborio), osolíme a mírně zarestujeme.

Zaléváme bílým vínem a drůbežím vývarem, tekutin je podobně jako při přípravě klasické rýže 1:1,5. Nejprve vlijeme víno a vše odvaříme, poté doléváme vývar a odvaříme tekutinu, až se ztratí a rýže zůstane na skus. Ve finále stáhneme z plamene a ochucujeme strouhaným parmazánem, kostičkami ztuhlého másla, solí a pepřem.

Na grilu si připravíme mořské plody, mušle sv. Jakuba pouze na stupeň medium – rare tj. max. 1 min. z každé strany.

Na talíře aranžujeme rizoto, mořské plody, chřest, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a podáváme.

Dobrou chuť.

2013-10-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI