Mušle svatého Jakuba s krémovým mangoldem a bylinkovou polentou zpět

Mušle:
čerstvé mušle svatého Jakuba4 ksčesnek2 stroužkyolivový olej dle potřeby
bílé suché víno1 dclšťáva z 1/2 pomeranče dle chutizeleninový vývar1/2 dcl
kvalitní sojová omáčka1 lžíce
Krémový mangold:
čerstvý mangold200 gčenek2 stroužkyolivový olej dle potřeby
sůl špetkabílé víno1/2 dclrýžová smetana2 lžíce
Polenta:
polenta150 gzeleninový vývar250 mlsůl špetka
lahůdkové droždí2 lžičkyposekané čerstvé bylinky: pažitka, oregano, bazalka, petrželka, libeček... hrstolivový či dýňový olej1 lžíce
čerstvé mušle svatého Jakuba 4 ks, česnek 2 stroužky, olivový olej dle potřeby, bílé suché víno 1 dcl, šťáva z 1/2 pomeranče dle chuti, zeleninový vývar 1/2 dcl, kvalitní sojová omáčka 1 lžíce, čerstvý mangold 200 g, čenek 2 stroužky, olivový olej dle potřeby, sůl špetka, bílé víno 1/2 dcl, rýžová smetana 2 lžíce, polenta 150 g, zeleninový vývar 250 ml, sůl špetka, lahůdkové droždí 2 lžičky, posekané čerstvé bylinky: pažitka, oregano, bazalka, petrželka, libeček... hrst, olivový či dýňový olej 1 lžíce

Příprava

Uuuuf, dneska je to tedy dlouhý název receptu.  A po dlouhé době opět něco i pro nevegany/nevegetariány. Mušle svatého Jakuba jsou klenot! A taky se podle toho odvíjí cena! Já tyto mušle koupila asi podruhé v životě a nejprve jsem je chtěla grilovat, nakonec jsem vymyslela úplně jiný recept s dokonalou bylinkovou polentou a krémovým mangoldem. A musím říct, že jsem si připadala jak v nějaké super restauraci. 

A nebojte, není to tak drahé jídlo, jak se na první pohled zdá. Na dvě porce jsem koupila 4 mušle svatého Jakuba cca za 100 korun. Takže, tento recept je fakt super, zvlášť pokud chystáte nějaký slavnostní oběd či večeři. 

Mušle

  1. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
  2. Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, krátce na něm orestujte plátky česneku. Pozor aby nezhnědly.
  3. Nyní přidejte do pánve mušle a opečte je velmi krátce z obou stran, jen tak, aby se zatáhly.
  4. Do pánve nyní nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu a obojí nechte odpařit.
  5. Nakonec přidejte sójovou omáčku a vývar a nyní už jen chvíli zahřejte, abyste mušle měli čím polít. 

Krémový mangold

  1. Stroužky česneku zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno.
  2. Mangold důkladně omyjte.
  3. Do pánve nalijte olivový olej, a když je rozpálený, orestujte na něm česnek.
  4. Nyní přidejte omytý mangold, přilijte bílé víno a sůl a restujte, dokud mangold neztratí objem.
  5. Nakonec přidejte smetanu, prohřejte ji spolu s mangoldem a pánev odstavte z plotny.

Polenta

  1. Do hrnce vysypejte polentu, přidejte vývar a špetku soli a cca 10 – 15 minut vařte na mírném plameni.
  2. Když se tekutina do polenty vstřebá, odendejte hrnec z plotny a hrnec přikryjte pokličkou a nechte polentu dojít.
  3. Nyní přidejte pro lepší chuť lahůdkové droždí a olej a promíchejte spolu vše tak, aby polenta získala na krémovosti.
  4. Nakonec přidejte nasekané bylinky – opět spolu promíchejte.
  5. Dle chuti dosolte nebo přidejte olej.

TIP: Polentu i mangold můžete posypat opraženými slunečnicovými semínky.

2016-09-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI