Netradiční svíčková se zázvorem a medem zpět

Ingredience:
kulatá hovězí plec500 gmrkev500 gceler300 g
zázvor30 gstřední cibule1 ksmáslo15 g
med1 lžícetřtinový cukr1 lžičkacitronová šťáva pár kapek
pepř pár kuličeknové koření pár kuličekbobkový list1 ks
sůl dle chuti
kulatá hovězí plec 500 g, mrkev 500 g, celer 300 g, zázvor 30 g, střední cibule 1 ks, máslo 15 g, med 1 lžíce, třtinový cukr 1 lžička, citronová šťáva pár kapek, pepř pár kuliček, nové koření pár kuliček, bobkový list 1 ks, sůl dle chuti

Příprava

Dnes tu pro vás mám jeden víkendový recept...když mamka a já spojíme hlavy dohromady, vymyslíme zdravou variantu tradičních českých receptů a jsme nadšené! Naše chutě jsou dost podobné, máme rády to stejné a tohle se nám opravdu vydařilo.

Svíčková - no, to je zelenina, koření, mouka, smetana na zjemnění, ocet...a co když vám řeknu, že smetana ani mouka nebyla potřeba? Že to nebyla svíčková? Ale jo, byla. Sice netradiční, ale o to zajímavější, chutnější a hlavně: nám vyhovující! :D Tak jdeme na to?

Postup: Kousek másla si vhodíme do tlakového hrnce, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zpěnit. Maso si očistíme, vhodíme do hrnce k cibuli a zprudka osmahneme, aby se zatáhlo. Do hrnce přidáme očištěnou mrkev, celer a zázvor. Všechno zalijeme vodou (aby bylo vše ponořené), přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření, bobkový list a tlakový hrnec uzavřeme. Vaříme zhruba 50-60 min nebo až bude maso měkké. Maso vyjmeme a zbytek rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Pak už stačí jen dochucovat - lžíce medu, třtinový cukr, pár kapek citronové šťávy. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a třeba i brusinkami
 
Přílohu jsme s mamkou nedělaly, ta hustá omáčka krásně zasytí. Ale pokud chcete knedlíky a také ve zdravější verzi, udělala bych je asi takto: 4 celozrnné rohlíky nalámeme a namočíme asi do 150 mléka. Přidáme dva vaječné žloutky a z bílků vyšlehaný sníh. Zpracujeme, pak už jen osolíme, přidat můžeme čerstvé bylinky a zabalíme do igelitu, zavážeme konce a necháme v lednici odpočívat. Pak už jen vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 15 minut.
Tak co na to říkáte? Uvařili byste si takovou svíčkovou nebo dáte radši přednost té klasické?


2013-12-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI