Omáčka ze zelených fazolek zpět

Ingredience:
České Ghíčko bio dle potřebycibule (nejlépe šalotka)2 ksmalý patison (vydlabaný, oloupaný)1/2 ks
malý celer1/2 kszelené fazolky, má měla čerstvé celé4 hrstimletý kmín dle potřeby
kurkuma1 lžičkakokosové mléko Real (tetra pak 85%)250 mlhimalájská sůl dle chuti
pepř čtyř barev dle chutimasový nebo zeleninový vývar1/2 lvoda na redukci omáčky dle potřeby
Příloha:
noky, špagety... dle chuti
České Ghíčko bio dle potřeby, cibule (nejlépe šalotka) 2 ks, malý patison (vydlabaný, oloupaný) 1/2 ks, malý celer 1/2 ks, zelené fazolky, má měla čerstvé celé 4 hrsti, mletý kmín dle potřeby, kurkuma 1 lžička, kokosové mléko Real (tetra pak 85%) 250 ml, himalájská sůl dle chuti, pepř čtyř barev dle chuti, masový nebo zeleninový vývar 1/2 l, voda na redukci omáčky dle potřeby, noky, špagety... dle chuti

Příprava

Existuje několik druhů zelených fazolek. Všechny jsou však stejné v tom, že ve značné míře obsahují antioxidační vitamíny A a C, kyselinu listovou, vitamíny B1, B2 a vitamín K. Denní potřeba vitamínu K je 100 gramů a pokryje téměř jednu pětinu této dávky. Mezi minerálními látkami obsahuje fosfor, vápník, draslík, mangan, měď a železo. Takže rozhodně stojí za náš zájem. Neméně významná a zajímavá je kurkuma. Kurkumu klidně postavte do stejné skupiny jako zázvor. V rámci čínské a indické medicíny ji mnozí považují za protizánětlivou. Její aktivní složka, žlutá sloučenina zvaná kurkumin, je spojována s antioxidačními, antivirovými a protinádorovými vlastnostmi. Takže na podzim a zimu ji určitě zařadím častěji. Tato omáčka se vydařila. Původně jsem ji neplánovala fotit, ale jelikož manžela strašně zaujala, tak mi to nedalo.

Na Ghí orestujeme dohněda pokrájenou cibuli, přidáme pokrájený patison, celer a pokrájené zelené fazolky. Vše společně prohřejeme, zalijeme vývarem, přidáme kmín, špetku pepře, kurkumu osolíme a na konec zalijeme kokosovým mlékem. Vařím do změknutí zeleniny. Konzistenci omáčky redukujeme přidanou vodou. Když je zelenina měkká, vše společně rozmixujeme a přepasírujeme. Mně se povedla chuťově na první dobrou a neměla jsem potřebu cokoliv přidávat. Podáváme s oblíbenou přílohou. Já jsem si pár fazolek pokrájela a orestovala na Ghí a použila jako zdobení.

2018-10-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI