Pečené brambory plněné hráškovým hummusem zpět

Ingredience:
středně velké brambory6 ksčesnek3 stroužkyolivový olej1 lžíce
rozmarýn dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
Hummus:
cizrna200 ghrášek100 gtahini1 lžička
citron1 ksčesnek1 stroužeksůl dle chuti
pepř dle chutiolivový olej2 lžíce
středně velké brambory 6 ks, česnek 3 stroužky, olivový olej 1 lžíce, rozmarýn dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, cizrna 200 g, hrášek 100 g, tahini 1 lžička, citron 1 ks, česnek 1 stroužek, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivový olej 2 lžíce

Příprava

Někdy prostě není chuť na složité vyvařování, to určitě všichni známe. Právě pro takové chvíle je dnešní recept. Pečené brambory jsou asi to nejjednodušší jídlo, co znám...a možná zároveň i to nejlepší. Když jsem opravdu hodně líná, hodím brambory do trouby a připravím k nim jen nějaký dip a večeře je na světě. Nedávno jsem je zkusil naplnit hráškovým hummusem a musím se s vámi o ten zázrak podělit. Hummus miluju snad na všechny způsoby, ale hráškový jsem si poslední dobu opravdu zamilovala. Nejen, že mu hrášek dodá krásnou zelenou barvu, ale hlavně cizrnu krásně odlehčí. Hrášek má teď sezónu a seženete všude i čerstvý, použít ale samozřejmě můžete i mražený.

A pokud se vám nechce péct s bramborami, dejte si hummus jen tak jako dip k zelenině nebo jako omáčku na těstoviny.

Brambory omyjeme a položíme je na plech s pečícím papírem. Na několika místech je propíchneme vidličkou a pak každou potřeme stroužkem česneku, který jen rozmáčkneme nožem. Nerada dávám na brambory utřený česnek, protože se na něm často speče a zhořkne. Když se ale jen potře, brambora nasákne jen lehce česnekovou vůni, což mám ráda. Brambory zlehka potřeme olejem, posypeme rozmarýnem, solí a pepřem. Rozmáčklé stroužek česneku poházíme okolo a vše přiklopíme alobalem. Dáme péct na 200 stupňů cca na 30 minut, pak odklopíme alobal a pečeme ještě 15 minut. Dob pečení závisí hodně na velikosti brambor, zkrátka je kontrolujte, dokud nebudou uvnitř měkké a na povrchu opečené.

Na hummus budeme potřebovat uvařenou nebo konzervovanou cizrnu, kterou propláchneme a nasypeme do mixéru. Přidáme k ní zelený hrášek, česnek, tahini pastu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše společně rozmixujeme. 

Upečené brambory už jen uprostřed rozřízneme a naplníme hummusem.

2017-05-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI