Pečené kuřátko plněné nádivkou

zpět
Pečené kuřátko plněné nádivkou
Kuře:
celé kuře1 kskoření - směs na pečené kuře dle chutimáslo kousek
sůl dle chuticukr dle chuti
Nádivka:
rohlík8 ksmléko250 mlmáslo2 lžíce
vejce (kolik kusů pečiva, tolik vajec)8 ksuzené maso nebo slanina250 gposekané čerstvé bylinky hrst
majoránka dle chutimuškátový oříšek dle chutičesnek dle chuti
sůl dle chutipepř dle chuti
celé kuře 1 ks, koření - směs na pečené kuře dle chuti, máslo kousek, sůl dle chuti, cukr dle chuti, rohlík 8 ks, mléko 250 ml, máslo 2 lžíce, vejce (kolik kusů pečiva, tolik vajec) 8 ks, uzené maso nebo slanina 250 g, posekané čerstvé bylinky hrst, majoránka dle chuti, muškátový oříšek dle chuti, česnek dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

S BÍLOU SOBOTOU se pojí zvyk zvaný "chodníčky lásky" nebo "chodníčky zamilovaných“. Mladí zamilovaní chlapci malovali či vysypávali pískem chodníček, který vedl k domu jejich milé. A jelikož u mě vítězí láska k dobrému jídlu, protože přeci jen „láska prochází žaludkem“ zavedl mě chodníček lásky kam jinam, než do kuchyně Měli jsme dnes pečené kuře, plněné nádivkou a byla to dobrota!

Nejprve si kuře dobře omyjeme a necháme okapat. Pekáč vymažeme máslem, vložíme do něj plátek másla a na něj položíme kuře. Poté osolíme a přidáme směs na pečené kuře.

Teď si připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mléko s trochou rozpuštěného másla a se žloutky, osolíme, opepříme, přidáme majoránkou, muškátovým oříšek, prolisovaný česnek a zelené bylinky – kopřivy a petrželku. Směs nalijeme na pokrájené rohlíky, přidáme na jemno rozkrájenou vypraženou slaninu, nebo na malé kousky pokrájené uzené maso a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný ze všech bílků. Takto připravenou nádivku plníme do kuřete.

Poté podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme asi 30 minut na 200°C. Poté odkryjeme a pečeme ještě 30 minut. Průběžně přelíváme výpekem, aby se udělala kůrčička hezky křupavá a do zlatova.

VENDY TIP! Na jaře, nahraďte čerstvé bylinky do nádivky, posekanými mladými kopřivami, nebo listovým špenátem.

2016-03-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI