Pečené kuře na citronech s dýňovou kaší zpět

Ingredience:
malé kuřátko či půlka většího1 kscitrony2 ksčesnek (přepůlený napříč)2 palice
větší červená cibule1 ksmáslo2 lžícesůl dle chuti
čerstvě namletý pepř dle chutitymián hrstbílé víno1/2 hrnku
vývar1/2 hrnku
Kaše:
dýně Hokkaido1/2 ksvětší brambora1 kssůl dle chuti
pepř dle chutimáslo dle potřeby
malé kuřátko či půlka většího 1 ks, citrony 2 ks, česnek (přepůlený napříč) 2 palice, větší červená cibule 1 ks, máslo 2 lžíce, sůl dle chuti, čerstvě namletý pepř dle chuti, tymián hrst, bílé víno 1/2 hrnku, vývar 1/2 hrnku, dýně Hokkaido 1/2 ks, větší brambora 1 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, máslo dle potřeby

Příprava

Od února se vyhýbám alkoholu. Fajn, cítím se svěže, lehce, kocovina mi nekazí plány, myslí mi to jako za studentských let. Jenže co s těmi železnými zásobami výtečného vína? Myslím, že alkohol v jídle se nepočítá. A tak tu máme kuře na citronech, přičemž omastek jsem svařila právě s vínem. Hmmm, mňam!

Předehřejeme troubu na 220°C. Kuře dobře omyjte, zbavte nečistot a tučných částí. Vložte jej do pečící mísy, osolte, popepřete a do něj, či pod něj vložte jeden na měsíčky nakrájený citron, většinu tymiánu a česnek z půl palice zbavené slupek. Poklaďte na kuře plátky másla, podlijte jej vodou a kolem něj rozložte zbylé přepůlené palice česneku, na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli, čtvrtky citronu, posypte tymiánem, případně ještě pepřem a solí. Dejte péct přikryté alobalem minimálně na 1,5 hodiny.

Cca po hodině pečení si připravte kaši. Nakrájejte dýni na kostičky, brambor na ještě menší kostičky a dejte vařit do osolené vody. Jakmile bude vše měkké (dýně bude zřejmě dříve, nevadí), slijte, přidejte máslo a rozmačkejte na kaši. Ochuťte solí, pepřem dle chuti a máte hotovo. Žádné mléko není třeba. 

Poté zpět ke kuřeti. V rendlíku svařte vývar od kuřete a víno a při varu zredukujte toto množství na polovinu (cca 5 minut). Podlévali-li jste málo a šťávy není dostatek, můžete přidat trochu vývaru z kostky. Šťávou pak polijte jak kuře, tak i kaši.

Dobrou chuť!

2018-03-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI