Plněné papriky na středomořský způsob zpět

Ingredience:
větší papriky6 ksmleté hovězí maso250 gmleté vepřové maso250 g
olej3 lžícesuché bílé víno1 dclrýže na risotto100 g
menší červená cibule1 ksčesnek1 stroužekkořenící směs na mletá masa2 lžičky
sladká paprika1 lžičkasušený tymián1 lžičkasekané čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián, pažitka) hrstka
drcená rajčata1 plechovkačerstvá bazalkacca 10 lístkůzeleninový vývar250 ml
sůl dle chutipepř dle chuti
větší papriky 6 ks, mleté hovězí maso 250 g, mleté vepřové maso 250 g, olej 3 lžíce, suché bílé víno 1 dcl, rýže na risotto 100 g, menší červená cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, kořenící směs na mletá masa 2 lžičky, sladká paprika 1 lžička, sušený tymián 1 lžička, sekané čerstvé bylinky (oregano, bazalka, tymián, pažitka) hrstka, drcená rajčata 1 plechovka, čerstvá bazalka cca 10 lístků, zeleninový vývar 250 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Já prostě miluji plněné papriky. Hlavně tedy ty české s rajskou omáčkou, protože moje mamka je dělá nejlepší na světě. Dělá je tak dobré, že já sama jsem si na ně ještě netroufla, protože se bojím, že je nikdy nebudu mít jako ona a nebude to to pravé. Papriky s rajskou jsou ale přece jen těžší jídlo a do rozpáleného léta se moc nehodí. Udělala jsem tedy takovou středomořskou verzi, která je odlehčená a k létu se naopak hodí. Zelenina i maso dohromady v jedné porci a příloha už ani není potřeba. Stačí jen kousek chleba, kterým vytřete tu skvělou rajčatovou omáčku. Já osobně chleba či tmavou bagetu nakrájím na plátky, potřu olivovým olejem a chvíli opeču v troubě. Je to lahůdka a člověk si připadá jak někdo v italské restauraci na břehu moře.

Papriky omyjeme, odkrojíme vršky se stopkou a malým nožíkem vykrojíme semeník. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Na velké pánvi rozpálíme olej a necháme na něm postupně zesklovatět cibulku, poté přidáme i česnek a rýži a pár minut opékáme na mírném ohni. Zastříkneme vínem, necháme ho odpařit a do pánve přidáme mleté maso, které důkladně rozdělíme na jednotlivé hrudky. Vše dohromady opékáme asi 5 minut, než se maso zatáhne. Mezitím směs osolíme, opepříme, okořeníme a přidáme čerstvé bylinky. Troubu rozehřejeme na 180°C. Papriky naplníme směsí masa a přiklopíme vrškem se stopkou. Do hlubšího pekáčku s pokličkou rozprostřeme na dně drcená rajčata a lístky bazalky, na ně dáme papriky a zalijeme vývarem. Papriky by měly být minimálně z poloviny ponořené. Přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě 30 minut a pak ještě 20 minut nezakryté. Já nejraději podávám s topinkami z trouby, které krásně nasáknout rajčatovou omáčkou.

2017-08-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI