Podzimní dýňová pizza zpět

Ingredience:
oblíbené těsto na pizzu dle potřebydýňové purée2 hrnkyčervená řepa, upečená a oloupaná1 velká bulva
brokoli1/2 kscelá paprika1 ksolivy dle chuti
mozzarella250 g
Dýňové purée:
máslová dýně1 ksčesnek4 stroužkyvývarcca 4 - 5 dcl
pepř špetkasůl dle chuti
oblíbené těsto na pizzu dle potřeby, dýňové purée 2 hrnky, červená řepa, upečená a oloupaná 1 velká bulva, brokoli 1/2 ks, celá paprika 1 ks, olivy dle chuti, mozzarella 250 g, máslová dýně 1 ks, česnek 4 stroužky, vývar cca 4 - 5 dcl, pepř špetka, sůl dle chuti

Příprava

I pizza může být plná veselých barev a rozhodně se obejde bez rajčat.

Chvíli jsem zvažovala, zda výsledek tohoto receptu pojmenovat „pizza“. anebo „zeleninový koláč“, neboť jsme s pokusným králíkem měli spor. Já jsem tvrdila, že je to pizza. Prostě tenké těsto, namazat, posypat zeleninou, posypat sýrem, upéct. On tvrdil, že je to zeleninový koláč. Kvůli tomu, že místo rajčat je základ z dýně. A řepa na pizzu prý taky nepatří. Nakonec jsem si řekla, že zanechám původní pojmenování, zamýšlela jsem péct pizzu a já jsem kuchař a hotovo!

Doma se mi povalovala dýně z posledních farmářských trhů. Povedlo se mi koupit takovou, kterou už někdo přede mnou asi trošku nakousl. Tudíž bylo třeba něco vymyslet. Dostala jsem chuť na pizzu a přišlo mi, že dýňové purée a pečená řepa, která mi seděla v lednici z předešlého dne, by mohla být dobrá kombinace.

A ve výsledku to vypadalo tak hezky. Mám ráda, když je jídlo barevné. Další výhoda je, že purée, které se nespotřebuje na pizzu, může člověk zužitkovat třeba do těstovin.

Níže uvedené uvedený recept vychází zhruba na 4 středně velké pizzy. Zároveň jsem přišla na fajn způsob, jak ji upéct, aby měla dobré křupavé těsto. Pára. Do trouby dát plech a na dno trouby položit kovovou nádobu, která zvládne velký žár, všechno to hodinu vyhřívat na plný knedlík. Pak dát plát s pizzou rychle na plech a do nádoby nalít vodu, troubu rychle zavřít. Udělá se pára a těsto je perfektní.

Troubu jsem zapnula na nejvyšší možnou teplotu a dala do ní na hodinu vyhřát plech a na dno trouby kovovou nádobu.
Z těsta jsem na pečícím papíru vypracovala kruhovou placku. Na jednu placku jsem vždy dala cca ½ hrnku dýňového purée. Vrch jsem pak pokladla plátky řepy, růžičkami brokolice, paprikou, olivami a plátky mozzarelly. 
Pak bylo třeba pracovat rychle. Co nejrychleji to šlo, jsem otevřela troubu, dala na plech papír s pizzou, do kovové nádoby dole jsem nalila vodu a rychle jsem troubu zavřela, než mi unikla pára. Pizza se pekla cca 10 – 12 minut. 

Dýňové purée:

Dýni pokrájenou na kostky jsem zhruba 40 minut pekla v troubě. Po upečení jsem ji dala do mixéru, zalila vývarem, opepřila, přidala jsem stroužky česneku a vše jsem rozmixovala. Podle chuti a slanosti vývaru lze pak ještě dosolit.

2016-01-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI