Polentové koláčky s karamelizovanou zeleninou a avokádem zpět

Ingredience:
polenta1,5 šálkuvoda3 šálkyolivový olej2 lžíce
oregano2 lžícesůl dle chuticibule2 ks
cuketa1/2 kslilek1/3 ksdatlový sirup1 lžíce
blsamicový ocet3 lžíceavokádo1/2 ksčerstvý koriandr dle chuti
citron dle chuti
polenta 1,5 šálku, voda 3 šálky, olivový olej 2 lžíce, oregano 2 lžíce, sůl dle chuti, cibule 2 ks, cuketa 1/2 ks, lilek 1/3 ks, datlový sirup 1 lžíce, blsamicový ocet 3 lžíce, avokádo 1/2 ks, čerstvý koriandr dle chuti, citron dle chuti

Příprava

Nedávno jsem dostala strašnou chuť na pizzu. Ani nevím proč, protože pizzu už jsem neměla několik let a nijak zvlášť mě to nelákalo. Chvíli jsme přemýšlela, jestli mám opravdu chuť na tu moučnou placku s kupou mastného sýra a došlo mi, že vůbec. Ukázalo se, že bych si dala nějaké placičky nebo koláčky a to mě přivedlo udělat si takové mini pizzy z polenty. Ano, chápete správně, moje chutě se mění z minuty na minutu a ještě ke všemu jsem hrozně nerozhodný člověk. Takže nakonec vždy udělám něco naprosto jiného. Ale o to je to zábavnější.

Už ale k samotnému receptu. Při vaření polenty jsem si řekla, co kdybych si na koláčky udělala zkaramelizovanou cibulku? (hmmmm)Vzhledem k tomu, že doma nemáme cukr, začala jsem experimentovat a vytvořila něco naprosto dokonalého! Věřte mi, že když přidáte k cibuli lilek, cuketu a vše svaříte s datlovým sirupem a balzamicem, vznikne vám něco neuvěřitelně dobrého. 

Cibulová směs je úžasná sama o sobě, když k ní ale přidáte máslové avokádo a čerstvý koriandr budete v sedmém nebi.

Začneme přípravou polenty, nasypeme ji do hrnce, přidáme olivový olej, oregano a zalijeme vařící vodou. Na mírném ohni přivedeme k varu a krátce povaříme, dokud polenta nezhoustne a nevznikne hustá kaše. Podle chuti ochutíme solí a pepřem. Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí lžíce na něj tvoříme placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme asi 7 minut na 200 stupňů.

Mezitím co se pečou placičky, připravíme si zeleninovou směs. Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek ne menší plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni začneme zeleninu restovat. Dejte pozor, aby se zelenina nespálila, chceme, aby změkla a zesládla. Zhruba po deseti minutách přidáme do pánve datlový sirup a balzamico a ještě pár minut společně restujeme, dokud se nevypaří tekutiny a nevznikne lehce lepivá karamelová konzistence. Podle chuti dosolíme.

Na hotové polentové placičky dáme zeleninovou směs, pár plátků avokáda a čerstvý koriandr. Nakonec lehce zakápneme citronovou šťávou.

2017-07-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI