Vývar nebo vodu přivedeme k varu a pomalu vsypeme polentu, pečlivě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Bude nejspíš vélmi hustá, proto ji v případě potřeby můžete naředit ještě další vodou, ale přesto to nepřehánějte - hustota je velmi žádoucí, budeme ještě ředit zakysanou smetanou. Chvilku nechte projít teplem a zodpovědně míchejte, aby se kaše nepřipálila. Poté odstavte z plotny, nechte trošku zchládnout a smíchejte se zakysanou smetanou a vejcem.
Zatímco kaše chládne, připravíme si zeleninu. Brokolici oberte na ty nejdrobnější růžičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, kuře nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte máslo se lžící oleje (aby se nepřipalovalo) a na něm do zlatova osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vmíchejte do polentové kaše.
Pečte v
troubě dle svých zvyklostí, cca půl hodiny na 200°C, dokud nákyp neupečete do zlatova.
Dětská specifika:
- polenta je kukuřičného původu, je tedy bezlepková a vhodná i pro nejmenší děti od miminka, stejně tak jako mrkev a brokolice
- zakysané mléčné výrobky včetně zakysané smetany začínáme podávat kolem 8. - 9. měsíce
- dětem do 1 roku z vejce vynechejte bílek, který zatěžuje ledviny a dává se až od 1 roku