Quesadilla s avokádem zpět

Ingredience:
avokádo1 kstortilla2 ksmenší rajčátka2 ks
sůl špetkapepř špetkakoření - paprika, nebo pro odvážlivce chilli špetka
sýr typu gouda nebo čedar (nakrájený na kostky nebo nastrouhaný) dle chutijarní cibulka dle chutiuzenina dle chuti
salsa dle chuti
avokádo 1 ks, tortilla 2 ks, menší rajčátka 2 ks, sůl špetka, pepř špetka, koření - paprika, nebo pro odvážlivce chilli špetka, sýr typu gouda nebo čedar (nakrájený na kostky nebo nastrouhaný) dle chuti, jarní cibulka dle chuti, uzenina dle chuti, salsa dle chuti

Příprava

Stejně jako jsem si dala před pár lety seznamku s lilkem a znovuobjevila cuketu, v letošním roce se začínám seznamovat s tajemným avokádem.

Něco málo z wikipedie

Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky.

Jako první jsem letos zkusila udělat smoothie, ale moc mě tento hustý nápoj neoslovil. Vím, že příznivci RAW stravy z něj jásají, mně tento břichabol přišel až moc hustý.. Nápoje mám radši řidší. Druhým testovaným jídlem byla právě tato tortila s avokádem a na první ochutnání si mě získala. Na přípravu velmi jednoduchá, lehká večeře nebo jako pohoštění pro kamarády.

Postup:

Avokádo ozřízněte podél pecky a pomocí kroucení půlek proti sobě jej rozpulte. Pecku vytáhněte tak, že do ní zaseknete nůž a potočíte ji proti směrtu hodinových ručiček. Dužinu vydlabejte a rozmačkejte vydličkou. Na půlku tortily dejte polovinu avokáda, osolte, posypejte kořením, přidejte rajčata a opět osolte, opepřete.

Poté můžete přidat suroviny podle svých preferencí, já jsem si přidala na kostičky nakrájenou goudu.

Tortilu přeložte a zapečte pod grilem na 180°C asi 10 min - povrch lehce zhnědne a bude křupavý.

Posypala jsem čerstvě naklíčeným salátkem, který mám v truhlíku na terásce..

2014-07-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravygrilování
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI