Rajská omáčka s bezmasými kuličkami zpět

Sojové kuličky:
sojový granulát1/2 pytlíku (150 g)malá cibule1 ksčesnek1 stroužek
vejce1 ksHladká mouka/hraška/strouhanka (vystačíte si i s jednou z těchto surovin, já většinou dávám od každé trochu) dle potřebyzeleninový vývar dle potřeby
mletá paprika špetkamajoránka špetkasůl špetka
pepř špetkaolej na smažení
Fazolové kuličky:
bílé fazole2 hrnkyhraška/mouka dle potřebystrouhanka dle potřeby
malá cibule1 ksčesnek1 stroužekkoření/bylinky (mletá paprika, majoránka, sůl, pepř) dle chuti
olej na smažení
Rajská omáčka:
rajský protlak120 gcibule1 kscitron dle chuti
moučkový cukr dle chutimáslo a hladká mouka nebo jemné ovesné vločky na zauštěníkečup dle chuti
bazalka dle chutisůl špetkapepř špetka
sojový granulát 1/2 pytlíku (150 g), malá cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, vejce 1 ks, Hladká mouka/hraška/strouhanka (vystačíte si i s jednou z těchto surovin, já většinou dávám od každé trochu) dle potřeby, zeleninový vývar dle potřeby, mletá paprika špetka, majoránka špetka, sůl špetka, pepř špetka, olej na smažení, bílé fazole 2 hrnky, hraška/mouka dle potřeby, strouhanka dle potřeby, malá cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, koření/bylinky (mletá paprika, majoránka, sůl, pepř) dle chuti, olej na smažení, rajský protlak 120 g, cibule 1 ks, citron dle chuti, moučkový cukr dle chuti, máslo a hladká mouka nebo jemné ovesné vločky na zauštění, kečup dle chuti, bazalka dle chuti, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Máte chuť na trochu tradičnější českou kuchyni? Nebo se vám zase doma dostalo rajské s knedlíkem? Vy můžete mít taky své kuličky!!

Chcete-li zachovat klasickou chuť rajské s masovými kuličkami, výborně poslouží sojový granulát. Pro odpůrce nefermentované sóji mám velmi chutnou fazolovou alternativu!

Sojové kuličky:
Granulát uvaříme dle návodu. Stačí ho spíš nechat nabobtnat nejlépe v horkém zeleninovém vývaru nebo směsi koření(mletá paprika, majoránka, další bylinky, sůl, pepř).
Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a oloupeme česnek.
Po scezení necháme vychladnout a vymačkáme přebytečnou vodu.
Do granulátu rozbijeme vajíčko, přimícháme cibule a prolisovaný česnek. Dochutíme kořením a pomalu vmícháváme mouku nebo hrašku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
Smažíme do křupava.

Fazolové kuličky:
U bílých fazolí musíme počítat s několikahodinovým namočením, nejlépe přes noc. Délka namočení a vaření se liší, takže připravíme podle návodu na obalu. Lepší jsou fazole lehce rozvařené, než tvrdé.
Cca půlku uvařených fazolí rozmixujeme a smícháme je s nerozmixovanou částí.
Přidáme nakrájenou cibuli nadrobno a prolisovaný česnek.
Dochutíme majoránkou, dalšími bylinkami nebo nějakým zeleninovým kořením a mletou paprikou.
Přidáváme hrašku nebo mouku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
Tyto kuličky je fajn nakonec obalit ve strouhance kvůli lepivosti, finální barvě a křupavosti.

Rajská omáčka:
Pokud se rozhodneme pro běžnou jíšku, rozehřejeme hrnec s máslem, které zasypeme zhruba stejným množstvím mouky a opražíme. Zředíme vodou a rozmícháme tak, aby vznikla jemná hmota.
Do naší hmoty přidáme rajský protlak a povaříme.
Hrnec odstavíme a nastrouháme do něj cibuli.
Dochucujeme kapkou citronu, lžičkou cukru, bazalkou, dosolíme, dopepříme a pokud se nám stále něco nezdá, jakože to se občas stává, doladíme kečupem.

Podáváme s těstovinami či knedlíkem. Dobrou chuť.

2014-07-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI