Rajská omáčka s masovými kuličkami zpět

Masové koule:
mleté maso (krůtí nebo hovězí s vepřovým)500 gsůl1/2 lžičkymletý pepř dle chuti
vejce1 ksstrouhanka nebo kukuřičná krupice2 lžíce*koření dle chuti
Omáčka:
máslo (nebo ghí)60 ghladká mouka (nebo hraška)50 gstřední cibule1 ks
loupaná rajčata (stačí konzerva)400 gvývar (hovězí či drůbeží)800 mlskořice1/2 lžičky
bobkový list1 kscelý pepř5 kuličeknové koření5 kuliček
tymián1/2 lžičkyrajčatový protlak140 gocet dle chuti
cukr dle chuti
mleté maso (krůtí nebo hovězí s vepřovým) 500 g, sůl 1/2 lžičky, mletý pepř dle chuti, vejce 1 ks, strouhanka nebo kukuřičná krupice 2 lžíce, *koření dle chuti, máslo (nebo ghí) 60 g, hladká mouka (nebo hraška) 50 g, střední cibule 1 ks, loupaná rajčata (stačí konzerva) 400 g, vývar (hovězí či drůbeží) 800 ml, skořice 1/2 lžičky, bobkový list 1 ks, celý pepř 5 kuliček, nové koření 5 kuliček, tymián 1/2 lžičky, rajčatový protlak 140 g, ocet dle chuti, cukr dle chuti

Příprava

Vždycky, když děti nechtějí moc jíst (většinou při nebo po nemoci), vím, že jim chuť 100% spraví rajská omáčka. Stejně jako já ji prostě milují a během chvíle vymetou talíře do poslední kapičky. Ideálně s těstovinami (ty dětem chutnají nejvíc, kolínka forever), i když já pro sebe obvykle volím basmati rýži, neboť je dietnější a taky mi prostě víc chutná.

Každý tu svou rajskou vaří podle sebe, já jsem se k té ideální variantě prokousávala dlouho a přes nespočet pokusů. Zkoušela jsem jen z rajčat a nebo jen z protlaku, jednou i bez vývaru jen z vody, ale ta nejlepší, u které jsem zůstala obsahuje všechno - vývar, rajčata i protlak - pak jsou ty chutě přesně tak, jak mají být.

Rajskou dělám v 99 případech ze 100 s kouličkami z mletého masa. Děti je mají raději než plátek hovězího a je s tím trochu méně práce. V receptu pak uvádím, jak ochutit hovězí i drůbeží variantu.

Masové koule

Všechny ingredience kromě strouhanky/kukuřičné krupice vložíme do mísy a pečlivě promícháme. Pokud jde ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžeme rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidáme strouhanku/kukuřičnou krupici. 

Masové koule vyskládáme na tác a připravíme omáčku.

Omáčka

Cibuli nasekáme na jemno.

V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Přidáme rajčata, promícháme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen a dusíme 45 minut.

Po stanoveném čase vyjmeme maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přecedíme a na plamen už nevracíme. Přidáme do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promícháme. Dochutíme octem a cukrem - obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí.

Masové koule vrátíme do omáčky, aby dále nechladly. 

Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.

Omáčka i připravené maso se dá bez problémů zamrazit.

*Koření: 

  • do hovězího masa (nebo směsi hovězí + vepřové) - 1 lžička lístků petržele, 1 lžička oregana, půl menší červené cibule nadrobno, půl lžičky citronové kůry
  • do krůtího masa - oregano, bazalka, petrželka (od všeho lžička), stroužek česneku (nebo lžička sušeného), trošku sladké papriky
2018-04-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI