Rajská omáčka se špaldovými knedlíky s klíčky na Českém Ghíčku zpět

Omáčka:
hovězí zadní maso500 gvoda5 lpassata bio (690 g)1 balení
himalájská sůl dle chutinové koření dle chutibobkový list dle chuti
mrkev4 kspetržel1 kscelr50 g
České Ghíčko dle potřebyvelká cibule1 kstapioka škrobová mouka Adveni8 lžic
voda dle potřebytřtinový cukr dle chuti
Knedlíky (cca 5 ks):
špaldová polohurbá mouka400 ghladká špaldová celozrnná mouka100 gpohankový zajíc250 ml
vejce2 ksdroždí1/2 kostkysůl dle chuti
ovesné vločky s klíčky3 hrsti
hovězí zadní maso 500 g, voda 5 l, passata bio (690 g) 1 balení, himalájská sůl dle chuti, nové koření dle chuti, bobkový list dle chuti, mrkev 4 ks, petržel 1 ks, celr 50 g, České Ghíčko dle potřeby, velká cibule 1 ks, tapioka škrobová mouka Adveni 8 lžic, voda dle potřeby, třtinový cukr dle chuti, špaldová polohurbá mouka 400 g, hladká špaldová celozrnná mouka 100 g, pohankový zajíc 250 ml, vejce 2 ks, droždí 1/2 kostky, sůl dle chuti, ovesné vločky s klíčky 3 hrsti

Příprava

Občas si rádi pochutnáme na rajské omáčce a manžel ji prostě musí mít s knedlíkem. No a já jelikož výzvy miluji, jsem už párkrát otestovala knedlíky ze špaldové mouky a ovesných vloček s klíčky. Při návštěvě zdravé výživy mi navíc přistála v nákupním košíku tapioková škorobová mouka, která se hodí právě na zahušťování omáček. Takže se šlo testovat. Výsledek? No tak ten stál za to, manžel si na knedlíkách moc pochutnal a tapioka mouka nezklamala, vůbec v omáčce není znát.
Takže se s vámi mohu nyní podělit o zdravější alternativu rajské omáčky se zdravějšími knedlíčky.

Nejprve si uděláme vývar. Omyjeme maso, dáme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přidáme na velké kusy pokrájenou zeleninu - mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list, sůl. Já vařila 1,5 hodiny. Přecedíme.

Na Českém Ghí si orestujeme cibulku, přidáme šťávu z rajčat, zalijeme vývarem, povaříme, přidáme mrkev z hrnce, rozmixujeme. Nebude třeba pak omáčku tolik doslazovat. Omáčku přecedíme, propasírujeme, dochutíme třtinovým cukrem, případně dosolíme. Ve studené vodě si rozkvrdláme tapioka škrobovou mouku. Já dala 8 lžic a povaříme 10 minut. Je třeba míchat, aby se mouka nepřichytila na dno.

Podáváme s knedlíkem, synovi jsem udělala jako přílohu jáhličky.

Knedlíky:

Ovesné klíčky si namočíme do pohankového zajíce na 30 minut. Rozpustíme si ve vlažném pohankovém zajíci droždí. 
Odvážíme a prosejeme mouku, přidáme vajíčka, promícháme a přidáme namočené vločky, osolíme, prohněteme. V případě potřeby přidáme polohrubou špaldovou mouku tak, aby se těsto nelepilo. Necháme kynout asi tak 30 minut.
Nakynuté těsto si dáme na podložku a prohněteme. Vyválíme si knedlíky, které necháme ještě chvíli kynout. Knedlíky dáme do vařící se osolené vody, zamícháme a vaříme 20 minut.

2016-01-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI