Rajská omáčka zpět

Vývar:
nízký roštěneccca 750 gvětší mrkev2 kscibule, oloupaná a rozpůlená1 1
celer1/2 kspetržel1 ksolej1 lžíce
Omáčka:
cibule1 kspepř4 kuličkynové koření3 kuličky
bobkový list1 kssušený tymián nebo pár snítek čerstvého1 lžičkaskořice nebo půl lžičky mleté1 tyčinka
hladká mouka1 lžícemáslo + lžička na závěr1 vrchovatá lžícerajčatový protlak1 lžíce
dobrá rajčatová passata750 mlocet1 lžícecukr3 - 4 lžíce
vývarcca 500 mlsůl dle chuti
nízký roštěnec cca 750 g, větší mrkev 2 ks, cibule, oloupaná a rozpůlená 1 1, celer 1/2 ks, petržel 1 ks, olej 1 lžíce, cibule 1 ks, pepř 4 kuličky, nové koření 3 kuličky, bobkový list 1 ks, sušený tymián nebo pár snítek čerstvého 1 lžička, skořice nebo půl lžičky mleté 1 tyčinka, hladká mouka 1 lžíce, máslo + lžička na závěr 1 vrchovatá lžíce, rajčatový protlak 1 lžíce, dobrá rajčatová passata 750 ml, ocet 1 lžíce, cukr 3 - 4 lžíce, vývar cca 500 ml, sůl dle chuti

Příprava

Máte rádi rajdu? Jasně že jo, já taky, a vůbec nechápu, proč jsem ji uvařila prvně až teď. Já teda obecně moc tyhle omáčkový věci nedělám, maximálně peču maso na zelenině s půl flaškou červenýho. Ale poslední dobou je zkouším víc a víc asi i proto, že dítě (jako ostatně většina dětí) omáčky miluje a spráskne s nima i rýži a brambory, nad kterýma se občas trochu ofrňuje. Udělat rajskou můžete vlastně dvěma způsoby – delším a kratším. Když si to chcete usnadnit, tak můžete buď maso uvařit přímo v rajské, nebo ji udělat s masovými kuličkami, které jsou ještě rychlejší. No a nebo si z toho masa udělat nejdřív vývar a pak teprve se pustit do omáčky jako takové. Já jsem si vybrala tu druhou, delší cestu i proto, že jde rozfázovat na dva dny (1. den vařit maso na vývar, 2. den omáčku) a taky proto, že vám z toho zbude vývar i na něco jinýho. Není sice tak silnej, jako vývar z kostí, ale na zeleninovou polévku nebo jinou omáčku je rozhodně lepší než bujón nebo voda. Takže?

Na vývar si očistěte zeleninu, maso můžete svázat provázkem, pokud chcete, aby mělo pravidelnější tvar. Na pánvi rozpalte olej a zprudka na něm opečte maso ze všech stran do zlatova. Poznáte to tak, že se maso vždycky samo odlepí od pánve (v žádném případě ho neodtrhávejte!), nemusíte se bát, že by se spálilo. Dejte maso stranou, je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje, a opečte na něm z všech stran i zeleninu. Krok s opečením určitě nevynechávejte, protože vývar bude mít silnější chuť, což se hodí, když ho neděláte z kostí, ale „jen“ z relativně libového masa.

Dejte všechno do hrnce, zalijte vodou, až bude vše ponořené. Můžete i osolit a opepřit, ale já to nedělám, abych měla neutrální chuť pro přidávání do jiných jídel. Přiveďte k varu, pak přiklopte pokličkou a stáhněte teplotu tak, aby voda jen lehce probublávala. Vařte 2-3 hodiny, dokud maso nebude krásně měkké. Pak sceďte, zeleninu vyhoďte a maso dejte zvlášť do krabičky, pokud omáčku budete dělat až druhý den. Nechte vychladnout a uložte do lednice. Z tohohle množství byste měli získat cca 1 litr vývaru, takže půlka vám zbude na jindy.

Na omáčku nakrájejte cibuli na menší kostičky a na másle ji nechte změknout, dokud nezačne zlátnout. Zaprašte moukou, přidejte všechno koření a míchejte, dokud mouka nebude světle hnědá. Pak přidejte protlak, ještě chvíli míchejte, dokud se nerozvoní a nakonec zalijte passatou a vývarem. Promíchejte, aby se jíška dobře rozpustila a tak půl hodinky omáčku nechte provářet. Pak ji propasírujte přes síto, aby byla krásně hladká. Na konci dosolte, přidejte ocet a cukr podle chuti a nechte rozpustit lžičku másla – tím omáčka získá lesk. Maso nakrájejte na plátky (když bude z lednice, půjde to dobře) a nechte v omáčce prohřát. Klasickou přílohou jsou samozřejmě knedlíky (které já ale moc nemusím), těstoviny a někdo jí rajskou i s rýží – to už nechám zcela na vás. Dobrou chuť!

2019-05-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI