Ratatouille zpět

Ingredience:
různobarevné papriky3 kscuketa2 kslilek2 ks
sekaná rajčata nebo čerstvá rajčata (spařená, oloupaná, nakrájená)2 konzervycibule1 ksčesnek3 stroužky
provensálské koření1 lžícebobkový list1 kstymián pár snítek
rozmarýn pár snítekčerstvá bazalka hrstsůl dle chuti
pepř dle chutiolivový olej dle potřeby
různobarevné papriky 3 ks, cuketa 2 ks, lilek 2 ks, sekaná rajčata nebo čerstvá rajčata (spařená, oloupaná, nakrájená) 2 konzervy, cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, provensálské koření 1 lžíce, bobkový list 1 ks, tymián pár snítek, rozmarýn pár snítek, čerstvá bazalka hrst, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivový olej dle potřeby

Příprava

Už jsme se nemohli dočkat, až bude všude spousta čerstvé zeleniny. Jedno z našich domácích nejoblíbenějších zeleninových jídel (i filmů :)) je ratatouille. Směs pečené zeleniny, která se ve Francii tradičně jí samostatně s bagetou, ale my jí máme rádi i jako přílohu k masu. Způsobů přípravy je několik. Já jsem si oblíbila právě tento a v létě, když jsou dobrá česká rajčata, nejenom ta ze skleníku, používám místo konzervovaných čerstvá. Bylinky použijte podle chuti, co máte rádi. Bazalku, tymián, rozmarýn, bobkový list, můžete zkusit třeba majoránku. Myslím, že je tolik verzí ratatouille, že si je každý může přizpůsobit přesně podle své chuti. 

Základním pravidlem je, že by zelenina měla být přibližně v poměru 1:1:1:1 (lilek, cuketa, paprika a rajčata).

Všechnu zeleninu pokrájejte. Lilky, papriky a cukety rozpulte a pokrájejte na plátky, cibuli a česnek nadrobno. Každý druh zeleniny nechte zvlášť, protože se bude i zvlášť opékat.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a každý druh zeleniny na něm opečte do stavu, kdy už bude skoro k jídlu. (Zelenina se na závěr ještě asi deset minut bude dusit společně s rajčaty). Po opečení vsypte každý druh zeleniny z pánve do hrnce.
Nakonec opečte cibuli, když začne zlátnout, přidejte česnek a ještě přibližně minutu opékejte.
K opečené zelenině do hrnce přidejte provensálské koření, tymián, rozmarýn a bobkový list, přidejte i sekaná rajčata, vše promíchejte a deset minut společně poduste.
Na závěr můžete vyndat velké kusy bylinek, ale nevadí, když zůstanou. 

2016-09-02 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte 4 porce hlavního jídla nebo 6 porcí jako přílohu.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI