Řepa po burgundsku zpět

Ingredience:
malé bulvy červené řepy10 ksmenší cibule3 ksstřední mrkev4 ks
česnek3 stroužkykvalitní burgundské víno5 dclolivový olej dle potřeby
provensálské čerstvé bylinky svazekbobkový list3 ksčerný pepř5 kuliček
himalájská sůl dle chutirajčatová passata200 gmletá červená paprika špetka
zeleninový vývar nebo voda1600 mlhrachová mouka na zahuštění1 lžícemalé žampiony250 g
malé bulvy červené řepy 10 ks, menší cibule 3 ks, střední mrkev 4 ks, česnek 3 stroužky, kvalitní burgundské víno 5 dcl, olivový olej dle potřeby, provensálské čerstvé bylinky svazek, bobkový list 3 ks, černý pepř 5 kuliček, himalájská sůl dle chuti, rajčatová passata 200 g, mletá červená paprika špetka, zeleninový vývar nebo voda 1600 ml, hrachová mouka na zahuštění 1 lžíce, malé žampiony 250 g

Příprava

S lednem si mnoho z nás dává nějaké předsevzetí. Že bude méně pít alkohol, že zhubne, že začne cvičit, že bude číst více knížek nebo třeba, že bude jíst zdravější jídla.

Pokud se Vás nějakým způsobem týká poslední předsevzetí,  držím Vám palce a jsem za Vás ráda! A protože takové rozhodnutí chci podpořit, mám pro Vás recept! Recept na veganské super jídlo, a tím je řepa po burgundsku!

Věřte nebo ne, ale je to perfektní jídlo, které se hodí pro chladivé zimní dny a také jako příjemnéodlehčení jídelníčku.

  1. Všechnu zeleninu očistěte.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek také, mrkev na kolečka a řepu na větší kostky.
  3. Do velkého hrnce nalijte olivový olej a když je rozehřátý, orestujte na něm nakrájenou cibuli s česnekem.
  4. Když je cibule sklovatá, přidejte do hrnce mrkev i řepu, orestujte je a přilijte k nim víno a vývar či vodu.
  5. Do hrnce přidejte bylinky, sůl dle chuti (vždy můžete dosolit :-)), bobkové listy a kuličky pepře.
  6. Nyní uveďte obsah hrnce do varu, přikryjte jej poklicí a vařte na větším než středním plameni do změknutí řepy. Trvá to cca 1,5 či 2 hodiny. Pravidelně obsah hrnce kontrolujte, popřípadě řepu podlijte vývarem či vodou.
  7. Když je řepa měkká, přidejte passatu, mletou papriku a podle chuti můžete dosolit.
  8. Nakonec rozmíchejte hrachovou mouku ve troše vlažné vody a zahustěte obsah hrnce. Důkladně řepu s moukou provařte. Konzistence by měla být spíše omáčková než polévková. 
  9. Nakonec orestujte žampiony na olivovém oleji. Nezapomeňte je při restování osolit, ať nejsou mdlé.
  10. Servírujte tak, že do hlubokého talíře dejte řepu s omáčkou a poté přidejte orestované žampiony. Hotové jídlo můžete samozřejmě pro krásný vzhled ozdobit čerstvou bylinkou.

TIP: Skvělou přílohou je bramborová kaše či šťouchané brambory. Ale také bagetka či kvalitní chléb není špatnou volbou.

2016-01-28 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI