Ricottové noky s rajčatovou omáčkou zpět

Gnocchi:
ricota250 gpolohrubá mouka + na podsypání130 - 150 gcelé vejce1 ks
máslo na osmažení kousek
Rajčatová omáčka:
loupaná rajčata1 plechovka (400g)rajčatová passata1 balení (700g)řapíkatý celer1 stonek
jarní cibulka2 ksčesnek2 stroužkycukr1 lžička
sůl dle chutipepř dle chutisušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano) dle chuti
olivový olej na vaření dle potřeby
Bazalkové pesto:
čerstvá bazalka hrstextra panenský olivový olej dle potřebyčesnek2 stroužky
Na dokončení:
sýr Parmigiano Reggiano dle chuti
ricota 250 g, polohrubá mouka + na podsypání 130 - 150 g, celé vejce 1 ks, máslo na osmažení kousek, loupaná rajčata 1 plechovka (400g), rajčatová passata 1 balení (700g), řapíkatý celer 1 stonek, jarní cibulka 2 ks, česnek 2 stroužky, cukr 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti, sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano) dle chuti, olivový olej na vaření dle potřeby, čerstvá bazalka hrst, extra panenský olivový olej dle potřeby, česnek 2 stroužky, sýr Parmigiano Reggiano dle chuti

Příprava

Domácí gnocchi jsou v Itálii tradičním pokrmem na nedělní oběd, jen v okolí Říma jsou gnocchi klasickým čtvrtečním pokrmem. Klasické gnocchi se připravují z bramborového těsta. My máme pro Vás zajímavou obměnu, recept na lahodné gnocchi z ricotty. Jsou mimořádně jemné. Osmažené na másle a ponořené do rajčatové omáčky s kapkou čerstvého bazalkového pesta jsou delikátním pokrmem. Příprava je rychlá a jednoduchá. 

Začněte omáčkou:
Rajčata vyklepněte z plechovky do misky a zlehka je rozmixujte ponorným tyčovým mixerem. Nakrájejte cibulku a řapíkatý celer na drobno. Česnek prolisujte v lisu na česnek. Ve větším hrnci rozehřejte 3 polévkové lžíce olivového oleje a jen velmi krátce osmahněte cibulku, řapíkatý celer a přidejte česnek a koření. Vše zalijte passatou a rajčaty. Promíchejte, přidejte lžičku cukru a podlijte troškou vody. Zmírněte teplotu a nechte pobublávat cca 10 minut. Hotovou omáčku odstavte stranou.

Pokračujte přípravou pesta:
Naše pesto je zjednodušenou verzí pravého pesta ale pro závěrečné dochucení pokrmu poslouží znamenitě.

Prolisujte dva stroužky česneku. Do vysoké nádoby vložte hrst bazalkových lístků, zalijte dostatečně olivovým olejem a rozmixujte, přidejte prolisovaný česnek a znovu lehce pomixujte. Ochuťte solí, zamíchejte a ochutnejte. Můžete také přidat trošku strouhaného parmigiana v tom případě pesto nesolte.  Pokud jste s výsledkem spokojeni odložte pesto stranou a jde se na přípravu noků.

Gnocchi příprava :
Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Ricottu nechte okapat na cedníku a poté ji přendejte do větší mísy. Rozklepněte celé vejce a přidejte k ricottě a promíchejte. Postupně přisypávejte mouku. Míchejte do té doby, než vznikne měkké nelepivé těsto. Vál si posypte moukou. Z těsta vytvořte kouli, kterou si rozdělte na 3 stejné kusy. Z každého kusu vyválejte váleček, který pomocí příborového nože krájejte na menší nočky. Nočky si odkládejte na pomoučněný talíř. Jakmile se voda vaří, vložte do ní Gnocchi. Jakmile vyplavou, vylovte je drátěnou naběračkou a nechte okapat. Rozehřejte na pánvi kousek másla a Gnocchi na něm opečte do zlatova.

Pokud byste Gnocchi připravovali z dvojité dávky, vařte je na dvakrát.

Servírování:
Ohřejte omáčku a nalijte porci do hlubšího talíře, nandejte na ní porcí noků, zakapejte bazalkovým pestem, posypte troškou strouhaného sýra a ozdobte lístky bazalky.

Dobrou chuť!

2019-09-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI