Risotto milanese zpět

Ingredience:
rýže Arborio/Carnaroli250 gmáslo2 lžícešalotka1 ks
bílé víno (suché)100 mlhovězí vývar0,5 lšafrán1 lžička
máslo50 gparmazán + na ozdobu50 g
rýže Arborio/Carnaroli 250 g, máslo 2 lžíce, šalotka 1 ks, bílé víno (suché) 100 ml, hovězí vývar 0,5 l, šafrán 1 lžička, máslo 50 g, parmazán + na ozdobu 50 g

Příprava

Klasikou mezi italskými risotty je milánské neboli šafránové risotto, které se skvěle hodí jako příloha, ale můžete jej připravit také jako plnohodnotný hlavní chod.

V rendlíku rozehřejte máslo do sklovata orestujte najemno nasekanou šalotku. 

Přidejte rýži, kterou určitě neproplachujte a krátce zatáhněte. Podlijte vínem a nechte odvařit. 

Když se vaří risotto, tak se rozhodně nikam nechodí a neustále se míchám.

Přihoďte šafrán, naběračku vývaru a opět míchejte. Další naběračku vývaru přidejte vždy, až rýže ten předchozí celý vypije.

Pokud by se vám stalo, že rýže bude příliš tvrdá a vývar už nebudete mít, můžete použít i trochu obyčejné vody. Z vlastní zkušenosti ale vím, že by vám to stačit mělo.

Risotto je sice mazlavé, ale rýže rozhodně není rozvařená.

Kdo z vás zná pojem al-dente z vaření těstovin, tak ví, že to stejné platí i u rýže.

Jakmile máte rýži akorát, tak vypněte plamen a vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán. Dobře promíchejte a hned podávejte.

Na talíři můžete dozdobit hoblinkami sýru a trochou olivového oleje. 

Jistě se ptáte, kde je nějaká sůl, ale vývar je osolený a parmazán je také poměrně slaný. U nás se příliš nesolí, ale pokud by vám to přeci jen nestačilo, tak špetku soli použijte.

2017-10-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI