Risotto s medvědím česnekem zpět

Ingredience:
olivový olej1 lžícešalotka nebo malá cibule1 ksbílé víno100 ml
rizotová rýže (arborio, carnaroli nebo alespoň krátkozrnná rýže)250 ghorký zeleninový vývarcca 750 mlmedvědí česnek100 g
mladý vyloupaný hrášek200 gstrouhaný parmazán3 lžícemáslo1 lžíce
olivový olej 1 lžíce, šalotka nebo malá cibule 1 ks, bílé víno 100 ml, rizotová rýže (arborio, carnaroli nebo alespoň krátkozrnná rýže) 250 g, horký zeleninový vývar cca 750 ml, medvědí česnek 100 g, mladý vyloupaný hrášek 200 g, strouhaný parmazán 3 lžíce, máslo 1 lžíce

Příprava

Příprava pravého italského risotta sice znamená, že se dvacet minut skoro nehnete od vařiče a nepustíte z ruky vařečku, tím ale veškeré vaření končí a začíná opravdová krémová rýžová slast.

Ve větší pánvi poduste na rozehřátém oleji jemně pokrájenou cibuli, aby změkla – nenechte ji však zhnědnout.
Přidejte rýži a za stálého míchání vařečkou ji částečně osmahněte. Jakmile začne hrozit připálení, podlijte vínem a dál míchejte, dokud se všechno neodpaří a nevsákne do rýže.
Přilijte jednu velkou naběračku horkého vývaru a dál pokračujte v míchání na středně silném plameni, dokud je v pánvi vidět tekutina. Poté vlijte další naběračku a stejným způsobem pokračujte dál, dokud nespotřebujete vývar a rýže nezměkne na skus, trvá to asi patnáct minut. Jestliže spotřebujete všechen vývar a rýže není stále dost měkká, můžete namísto něj přilít trochu horké vody.
Medvědí česnek operte pod tekoucí vodou, několikrát překrojte a přidejte k téměř hotovému risottu. Promíchejte a nechte chvíli listy teplem zatáhnout a změknout. Nakonec vmíchejte máslo, dvě lžíce parmazánu a rozmražený hrášek. Dochuťte solí a pepřem.
Nechte hotové risotto jednu až dvě minuty stát mimo plotýnku, pak rozdělte na talíře a posypte zbývajícím parmazánem.

2015-05-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI