Rizoto s červenou řepou zpět

Ingredience:
červená řepa600 golivový olej a další na zakápnutí řepy1 lžícemáslo1 lžíce
cibule (nakrájená nadrobno)1 ksčesnek (utřený)1 stroužekkulatozrnná rýže250 g
bílé víno150 mlhorký zeleninový vývar700 mlzakysaná smetana1 balení
parmazán hrstčerstvá bazalka na ozdobu
červená řepa 600 g, olivový olej a další na zakápnutí řepy 1 lžíce, máslo 1 lžíce, cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks, česnek (utřený) 1 stroužek, kulatozrnná rýže 250 g, bílé víno 150 ml, horký zeleninový vývar 700 ml, zakysaná smetana 1 balení, parmazán hrst, čerstvá bazalka na ozdobu

Příprava

Červená řepa. Zelenina, která rozhodně nepatří mezi mé klasické suroviny v jídlech. Čas od času si ale člověk musí zaexperimentovat, navíc s takhle zdraví prospěšnou zeleninou.

V obchodech najdete sušené plátky řepy, dělá se z ní například i carpaccio a kombinuje s kozím sýrem a nebo (jako v mém případě) ji můžete vyzkoušet "zapatlat" do rizota. Proč zrovna tohle slovo? Konzistence, ve které se řepa při této přípravě nachází, nemá ani trochu společného s původním kulatým kořenem. Na téhle zelenině mě ze všeho nejvíc zaujala barva. Kontrastněji vypadající rizoto jsem snad ještě v životě neviděla. 

Rizoto je navíc velmi hutným pokrmem a myslím si, že v nadcházejícím chladném počasí bude okupovat nejeden jídelní stůl. Takové rizoto s hříbky nebo dýňové rizoto si už kvůli těmto surovinám nemůžeme dát v létě, nicméně i kdyby to šlo, já bych to rozhodně neudělala. Byla by to škoda.

Zjistila jsem, že s původem rizota se pojí celkem vtipná historka. Tento pokrm se prý poprvé objevil v Itálii, konkrétně v Miláně. Právě tam si mladý ikonář Valerius pomohl při barvení oken chrámu šafránem, který rozzářil jejich žlutou barvu. Ostatním ale přišel tento fakt spíše komický a ikonář se stal terčem posměchu. Ve výsledku se rozhodl šafránem obarvit i rýži, která se podávala na oslavě jeho mistra. Ta sklidila velký úspěch a rozšířila se po celé Itálii. Dnes se šafránové žluté rizoto běžně podává jako příloha v severní Itálii.  Ale teď už k receptu. Pochází z receptů supermarketu Albert, udělala jsem jen pár kosmetických úprav.

Troubu předehřejte na 180 °C. Řepu si oloupejte a nakrájejte na kusy. Plech vyložte pečicím papírem, na něj položte řepu, zakápněte olivovým olejem a osolte. Pečte, dokud nebude řepa měkká (čas vám raději neříkám, každá trouba peče jinak). Až vám bude řepa připadat skoro hotová, rozpalte v hrnci lžíci oleje s máslem, přisypte cibuli a opékejte asi čtyři minuty. Poté přidejte česnek a po minutě i rýži. Promíchejte s tukem a přilijte víno. Všechno přiveďte k varu a nechte pět minut probublávat. Znovu promíchejte, vlijte vývar, zamíchejte naposled a přiklopte pokličkou. Hrnec dejte na patnáct minut do trouby, aby rýže změkla. Nezapomeňte vyndat řepu z trouby včas, aby vám z ní nevznikly pečené lupínky. Menší část si dejte stranou a pokrájejte, většinu rozmixujte na pyré. Rýži vyndejte z trouby, vmíchejte do ní řepu i pyré a většinu parmazánu. Rizoto podávejte s kopečkem zakysané smetany, posypané parmazánem a ozdobené bazalkou.

2014-03-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI