Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem zpět

Pečená zelenina:
brambory800 gvelká mrkev4 ksstřední cibule2 ks
menší cukety3 ksmenší bulvy červené řepy4 ksplnotučná hořčice3 lžíce
bazalka1 lžícečervená paprika1/2 lžičkytymián1/2 lžíce
sůl dle chutipepř dle chutiolej4 lžíce
Dip:
zakysaná smetana200 ghořčice2 lžičkytmavé balzamico1 lžička
sůl dle chutipepř dle chuti
Pošírované vejce na jednu porci:
vejce1 ksvoda dle potřebykvasný ocet dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chuti
Dokončení:
baby špenát, polníček či rukola dle chutitmavé balzamico dle chuti
brambory 800 g, velká mrkev 4 ks, střední cibule 2 ks, menší cukety 3 ks, menší bulvy červené řepy 4 ks, plnotučná hořčice 3 lžíce, bazalka 1 lžíce, červená paprika 1/2 lžičky, tymián 1/2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej 4 lžíce, zakysaná smetana 200 g, hořčice 2 lžičky, tmavé balzamico 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti, vejce 1 ks, voda dle potřeby, kvasný ocet dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, baby špenát, polníček či rukola dle chuti, tmavé balzamico dle chuti

Příprava

Saláty mám ráda, ale mám takový problém - pokud si je dám místo přílohy, nenajím se. Absence sacharidů ve mě prostě vyvolá pocit nedostatečného nasycení. Takže když už si chci dát salát jako hlavní chod, musím si ho vymyslet a udělat sama tak, aby v něm byla ta příloha trochu schovaná. V tomhle salátu máte všechno - zelené listí, dostatek sacharidů z brambor a mrkve, nějakou tu bílkovinu ve vajíčku a trocha tuku také nechybí.

Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžičkou oleje.

Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přendáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme.

Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip
Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.

Pošírované vejce
Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody.

Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení
Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.

2016-06-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI