Sekaná s hovězím masem a zeleninou (od 1 roku) zpět

Ingredience:
hovězí maso mleté500 gmrkev100 gceler100 g
jarní cibulka2 ksvejce1 ksčočková i jiná mouka50 g
pepř1 špetkasůl1 špetkamajoránka1 špetka
hovězí maso mleté 500 g, mrkev 100 g, celer 100 g, jarní cibulka 2 ks, vejce 1 ks, čočková i jiná mouka 50 g, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka, majoránka 1 špetka

Příprava

Díky spolupráci s Russell Hobbs mi přišel nový multifunkční hrnec, a protože jsem byla hodně zvědavá na jeho schopnosti v rámci funkce pomalého vaření, hned jsem do něj šoupla pomalit sekačku. Ta je totiž z pomaláče prostě nejlepší, zůstává krásně šťavnatá. A tady máme výsledek. Každopádně – pokud na tyto výstřelky moderní kuchyňské techniky netrpíte, vůbec nevadí, recept vám bude fungovat i v případě, že si sekačku připravíte úplně klasicky v troubě.

Mrkev a celer očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nasekejte na tenké proužky. Vše společně s vejcem a kořením přidejte do masa a zahustěte moukou. Pro tento recept jsem použila mouku čočkovou, každopádně fungovat by vám měl i s jakoukoliv jinou, klidně i bezlepkovou. Z masové hmoty uválejte šišku a po stranách ji pěkně uhlaďte.

Umístěte do nádoby, přiklopte poklicí a zapněte. Pokud používáte pomalý či multifunkční hrnec, nastavte na low zhruba na 8 hodin. Do pomalého hrnce není nutné sekanou podlévat, nicméně pokud vám to z nějakého důvodu nedá, můžete přidat opravdu jen malinko vody. Třeba tak o velikosti panáka. Pokud chcete více zapéct povrch a napodobit tak troubu, na poslední cca 2 hodiny můžete odklopit poklici přístroje a nechat unikat páru, případně můžete na závěr použít funkci pečení, pokud to váš přístroj umožňuje.

Pokud připravujete sekanou klasicky, pak umístěte šišku do pekáčku, podlijte trošku větším množstvím vody než jako doporučuji u pomalení, a přikryjte alobalem či víkem. Pečte tak hodinku na 180°C, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou. Na poslední čtvrt hodinky můžete víko odklopit a více opéct na kůrčičku.




2021-10-18 Hlavní chody

Poznámka

Dětská specifika: Celer je tabulkově doporučován od jednoho roku a může být alergizující, z opatrnosti tedy řadím do kategorie od 1 roku, nicméně pokud jej máte vyzkoušený a bez reakce, nebála bych se jídlo podávat ani dříve. U dřívějšího podávání beru za samozřejmost, že vynecháte sůl a šetřit budete i na ostatním koření. Taktéž může být hůře stravitelná i čočková mouka, její množství je ale velmi malé a roční dítě by si mělo s luštěninami již bez problémů poradit.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptzdravá
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI