Sladkokyselé vepřové s rýží a brokolicí na páře zpět

Ingredience:
vepřové maso200 golej dle potřebyvejce1 ks
rýžová mouka1 lžičkasvětlá sojová omáčka2 lžícebrokolice1/2 ks
rýže basmati dle potřebyčesnek3 stroužkyčerstvý zázvor2 cm
palmový (třtinový) cukr2 lžícerajčatový protlak1 lžícerybí omáčka dle chuti
sojová omáčka dle chutiškrob1/2 lžičkyvoa trochu
rýžový ocet dle chutisezamový olej dle chutisriracha omáčka dle chuti
sezamová semínka dle chuti
vepřové maso 200 g, olej dle potřeby, vejce 1 ks, rýžová mouka 1 lžička, světlá sojová omáčka 2 lžíce, brokolice 1/2 ks, rýže basmati dle potřeby, česnek 3 stroužky, čerstvý zázvor 2 cm, palmový (třtinový) cukr 2 lžíce, rajčatový protlak 1 lžíce, rybí omáčka dle chuti, sojová omáčka dle chuti, škrob 1/2 lžičky, voa trochu, rýžový ocet dle chuti, sezamový olej dle chuti, sriracha omáčka dle chuti, sezamová semínka dle chuti

Příprava

Po všech těch oslavách jsem se těšila na normální jídlo, a proto padl výběr na sladkokyselé vepřové.

Vepřové maso si nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s vejcem, rýžovou moukou a sojovou omáčkou. Těstíčko by nemělo být nějak husté. Spíše by mělo připomínat řídké palačinkové.

Maso do této směsi naložte ideálně přes noc, ale pokud nestíháte, tak aspoň na dopoledne.

Rýži a brokolici si uvařte na páře. Já používám parní hrnec a vodu malinko osolím mořskou solí.

Pokud parní hrnec nemáte, tak brokolici můžete napařit v rendlíku na pařáčku co je na knedlíky a rýži podusit klasickým způsobem, který najdete na každém obalu.

V pánvi wok si rozehřejte větší množství oleje (1 cm na dně) do kterého dáte maso smažit.

Restujte cca 5 minut a poté jeden kousek ochutnejte. Většina mas je touto dobou už měkká.

Děrovanou naběračkou maso vyjměte ven a přebytečný tuk slijte. Zhruba jednu lžíci tuku si tam ale nechte a na něm opečte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.

Obojí zpěňte a přisypte palmový či třtinový cukr. Nechte malinko zkaramelizovat a přidejte tekutou směs, kterou si vyrobíte z vody, rajčatového protlaku, škrobu, rýžového octa, rybí a sojové omáčky.
Kdo má rád, přidá chilli papričku, a nebo trochu sriracha omáčky.
Chvilinku provaříte a vložíte zpět maso. Pokud by směs byla příliš hustá, přidáte malinko vody.

Do už odstavené pánve se už jen přidá pár kapek sezamového oleje.

Sezamovým semínkem posypte jídlo až na talíři těsně před podáváním.

Mám pro vás ještě jeden tip. Jestli doma máte čerstvý ananas, tak přidejte pár kousku v době, kdy karamelizuje cukr ve woku.

A pokud máte zrovna otevřenou plechovku ananasu, tak použijte i trochu sladkého nálevu. Vyměňte ho za vodu, ve které se rozmíchává protlak a ostatní suroviny.

Dobrou chuť! 

2016-04-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyrestování
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI