Špagety se špenátovým pestem zpět

Ingredience:
celozrnné špagety dle potřebyšpenátové pesto2 vrchovaté lžícežampiony4 ks
rajčata2 ksčerstvé bylinky (rozmarýn, tymián) dle chutiolivový olej dle potřeby
pepř špetka
Špenátové pesto:
čertvý špenát250 glivový olej20 mlolej z vlašských ořechů20 ml
česnek1 stroužeksýr Grana Padano30 gsůl dle chuti
pepř špetkacitronová šťáva dle chutislunečnicová semínka2 lžíce
celozrnné špagety dle potřeby, špenátové pesto 2 vrchovaté lžíce, žampiony 4 ks, rajčata 2 ks, čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián) dle chuti, olivový olej dle potřeby, pepř špetka, čertvý špenát 250 g, livový olej 20 ml, olej z vlašských ořechů 20 ml, česnek 1 stroužek, sýr Grana Padano 30 g, sůl dle chuti, pepř špetka, citronová šťáva dle chuti, slunečnicová semínka 2 lžíce

Příprava

Taky už nedočkavě vyhlížíte jaro a teplé sluneční paprsky? Já teda ano!! A přesně v této době mám vždycky chuť na lehká a jednoduchá jídla, která jsou plná chutí, bylinek a barev a já mám pocit, že mám jaro alespoň na talíři. A jak jste na tom vy, taky na jaře automaticky odlehčujete váš jídelníček?

V první řadě si připravíme špenátové pesto. Z tohoto množství uděláte cca 200 ml skleničku pesta, které můžete uchovávat v lednici. 
Špenát propereme a vložíme do mixeru. Přidáme stroužek česneku, olivový i ořechový olej, šťávu z poloviny citronu (po ochutnání můžeme ještě přidat), jemně nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka, která jsme si předtím lehce opražili na pánvi. Celou směs necháme mixovat tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně jemná konzistence pesta. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě další citronovou šťávou a přendáme do uzavíratelné skleničky, ve které budeme pesto skladovat. 
Teď už je postup velice jednoduchý. Druh a množství špaget zvolte dle vašich preferencí a chutí, já použila špagety celozrnné, pokud trpíte celiakií, použijte samozřejmě bezlepkové, např. kukuřičné. Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody a mezitím si připravíme rajčata a žampiony. Jak rajčata, tak i žampiony nakrájíme na silnější plátky a necháme je lehce opéct na pánvi na troše olivového oleje. Z obou stran je bohatě posypeme čerstvými bylinkami a čerstvě mletým pepřem. 
Když jsou těstoviny uvařené, slijeme vodu a vmícháme do nich špenátové pesto a vše společně promícháme, aby pesto obalilo skutečně všechny špagety. Servírujeme s plátky grilovaných rajčat a žampionů. Dobrou chuť.

2016-03-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI