Spaghetti alle cozze (špagety se slávkami) zpět

Ingredience:
čerstvé slávky1 kgtěstoviny spaghetti300 gextra-panenský olivový olej trochu
česnek2 stroužkyvětší rajčata (nebo 500 ml rajčatové passata nebo loupaná rajčata např. Valfrutta, Ortomio)5 ksčerstvá listová petržel (ne kudrnková) dle chuti
čerstvé slávky 1 kg, těstoviny spaghetti 300 g, extra-panenský olivový olej trochu, česnek 2 stroužky, větší rajčata (nebo 500 ml rajčatové passata nebo loupaná rajčata např. Valfrutta, Ortomio) 5 ks, čerstvá listová petržel (ne kudrnková) dle chuti

Příprava

Ne všichni jsou takoví blázni do mořských plodů, ale přesto se s vámi musím podělit o mou velkou radost a potěšení z těchto pokrmů. V Itálii jsem neskutečně propadla všem jídlům s rybami a mořskými plody a dneska jsem si pro vás přichystala klasické špagety se slávkami. Verzí přípravy slávek je opět strašně moc. Někdo preferuje slávky s „passata di pomodoro“, někdo s čerstvými rajčátky (jako já) Někdo smaží na začátku slávky rovnou s listovou petrželí a někdo zase rád přidává česnek nastrouhaný nadrobno. Existuje i verze s chilli papričkou nebo tymiánem.

Postup:

  • ze všeho nejdříve očistěte pořádně mušle – nesmí tam zůstat žádné bahno, rostliny a jiná špína (můžete si pomoci nožíkem a omýt je pořádně vodou) – POZOR otevřené mušle vyhazujte, nejsou už čerstvé!
  • dejte do pánve trošku olivového oleje a vhoďte do něj slávky
  • až se všechny mušle otevřou, tak oheň vypněte
  • z většiny mušlí vyndejte vnitřek (pár jich nechte celých, je to pak pěkné na talíři), dejte je stranou společně se šťávou z pánve – tu přefiltrujte přes sítko (maso takto zůstane měkké a šťavnaté)
  • do pánve vložte stroužky rozmáčklého česneku a dejte je smažit na olivový olej (cca 5 lžic)
  • potom přidejte čerstvá rajčátka (spaříte 30 sekund ve vroucí vodě a pak sloupnete šlupku a nakrájíte na kostky) nebo pasírovaná rajčata(„passata di pomodoro“), či eventálně „pomodori pelati“ (tj. celá loupaná rajčata v plechovce) a nechte bublat na mírném ohni
  • dejte vařit vodu na těstoviny, osolte ji
  • omáčku osolte a opepřete, přidejte šťávu z mušlí (pokud vám začne omáčat vysychat, přidejte trochu vody z těstovin)
  • pár minut před doděláním těstovin dejte do omáčky slávky a nechte jimi ochutit rajčatovou omáčku
  • hotové těstoviny zceďte a smíchejte s mušlemi 
  • zasypejte nadrobno nakrájenou petrželkou a pořádně promíchejte

POZORNEPOSYPÁVEJTE PARMAZÁNEM – TEN NA MOŘSKÉ PLODY NEPATŘÍ

TIP: Omáčku ještě lehce posypte nastrouhanou citrónovou kůrou. Chuť mořských plodů ještě skvěle zvýrazní bílé víno např. z Umbrie – Acquedotto Romano (v překladu „římský akvadukt“). 

2015-03-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI