Spätzle s masovými kuličkami a krémovou omáčkou pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
mleté maso150 gsýr Grana Padano40 gmáslo2 lžíce
menší cibule1 kssuché bílé víno50 mlčesnek3 stroužky
smetana ke šlehání125 mlrukola nebo polníček hrstolivový olej trochu
rozmarýn několik snítekčerstvá petrželka hrstkasůl špetka
pepř špetka
mleté maso 150 g, sýr Grana Padano 40 g, máslo 2 lžíce, menší cibule 1 ks, suché bílé víno 50 ml, česnek 3 stroužky, smetana ke šlehání 125 ml, rukola nebo polníček hrst, olivový olej trochu, rozmarýn několik snítek, čerstvá petrželka hrstka, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Recept je z kuchařky Lidlu od Marcela Ihnačáka. V jeho původní verzi jsou navíc ještě pražené vlašské ořechy, které by pokrmu sice dodaly tu správnou tečku, ale to už by nebylo pro děti, takže jsem je vynechala. Zkusit to s nimi ale určitě můžete. 

Mleté maso smícháme se strouhaným sýrem, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, 2/3 připraveného rozmarýnu a pořádně v ruce prohněteme. Uplácáme kuličky, které dáme do zapékací misky, zlehka pocákáme olejem a upečeme na 230°C cca 5 - 10 minut.

Na pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla s 1 lžící olivového oleje a na tomto tuku lehce dozlatova osmahneme cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Během smažení přidáme také nasekaný zbytek rozmarýnu, osolíme a opepříme. Poté podlijeme vínem, necháme chvíli syčet, aby se odpařil alkohol, přidáme upečené koule včetně výpeku a podlijeme smetanou ke šlehání. Necháme chvíli bublat, než se smetana zredukuje. 
Hotovou omáčku promícháme s uvařenými spätzlemi a servírujeme s rukolou a masovými koulemi. Pokud budete chtít přidat vlašské ořechy, opražte je v pánvi nasucho a nasypte nahoru.
 
Dětská specifika:
  • smetana je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin nevhodná pro děti do 1 roku (od 8 měsíců ji můžete zkusit nahradit zakysanou smetanou)
  • cibule a česnek jsou taktéž doporučovány až od 1 roku
  • vína je malé množství a měl by se z něj při úpravě vypařit všechen alkohol, přesto, pokud se bojíte, nahraďte jej vodou nebo vývarem a omáčku dokyselte citronem
2015-01-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI