Švestkové knedlíky s mákem zpět

Těsto:
hrubá mouka400 gbrambory400 gtvaroh300 g
vejce1 ksmáslo15 gsůl špetka
Na dokončení:
švestky10 - 14 ks
Rozvar:
švestky6 - 8 kspřepuštěné máslo1 lžícetřtinový cukr2 lžíce
Grand Marnier3 lžíce
Na zdobení:
zakysaná smetana200 gmletý mák100 gmoučkový cukr60 - 80 g
rozpuštěné máslo dle potřeby
hrubá mouka 400 g, brambory 400 g, tvaroh 300 g, vejce 1 ks, máslo 15 g, sůl špetka, švestky 10 - 14 ks, švestky 6 - 8 ks, přepuštěné máslo 1 lžíce, třtinový cukr 2 lžíce, Grand Marnier 3 lžíce, zakysaná smetana 200 g, mletý mák 100 g, moučkový cukr 60 - 80 g, rozpuštěné máslo dle potřeby

Příprava

Ať to jsou knedlíky s jahodami, meruňkami nebo švestkami, vždycky je připravuji z tohoto tvarohovo-bramborového těsta. Jediné borůvkové u nás frčí kynuté. A kombinace švestek a máku je pro mě prostě nadčasová.

1. Uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme je vychladnout.

2. Na pánvi si rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na čtvrtky nakrájené švestky. Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Odstavíme a zalijeme Grand Marnier. 

3. Brambory smícháme s moukou, solí, tvarohem, vejcem a povoleným máslem. Vypracujeme hladké těsto.

4. Dáme si vařit vodu do hrnce. Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku zabalíme do těsta.

5. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou. 

6. Uvařené knedlíky rozkrojíme a servírujeme na švestkový rozvar. Dozdobíme zakysanou smetanou a mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Vše nakonec polijeme rozpuštěným máslem.

2018-08-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI